До есента Сърбия ще има завод за производство на ваксини (видео)

Изграждането му е съвместно с Обединените арабски емирства и Китай

До есента Сърбия ще има завод за производство на ваксини (видео)

Снимка: Pixabay

980 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Изграждането на сръбската фабрика за производство на ваксини съвместно с Китай и ОАЕ върви по план, като работата в нея трябва да стартира през октомври. Това написа в социалната мрежа Facebook президентът на Сърбия Александър Вучич, публикувайки видео на проекта на сградата.

През март той обяви, че Сърбия, в сътрудничество с Обединените арабски емирства и Китай, ще започне производство на коронавирусната ваксина на китайската компания Sinopharm.

Строежът на новата фабрика е договорен да бъде завършен през есента, а производството в нея да започне на 15 октомври.

Данните на китайските лаборатории показват, че ефективността на ваксината Sinopharm е 79%, но според клиничните тестове проведени в ОАЕ нейната ефективност е 86%.

В началото на месец май Световната здравна организация (СЗО) одобри ваксината на Sinopharm за спешна употреба.

„Въз основа на всички налични доказателства, СЗО препоръчва ваксината да се прилага на възрастни лица на 18 и повече години, в схема с две дози и с интервал от три до четири седмици“, се казва в изявление на СЗО.

Организацията вече е одобрила за спешна употреба ваксините на Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Johnson & Johnson и Moderna

„Така трябва да изглежда сръбската фабрика за ваксини, която строим с нашите партньори от ОАЕ и Китай. Скоро започва строителството на завод за производство на PCR тестове. Гордея се със Сърбия и нейните постижения в медицината, фармацията и здравеопазването!“, написа Вучич.

Коментари: 0