60% от японците искат отмяна на Олимпийските игри

Заради растящия брой на заразени с коронавирус

60% от японците искат отмяна на Олимпийските игри

Снимка: Pixabay

292 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Близо 60 на сто от хората в Япония смятат, че Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио през лятото трябва да бъдат отменени. Това сочат огласените днес резултати от двудневна национална анкета по телефона, организирана от японската информационна агенция Киодо, съобщава БТА.

Към 25.2 на сто от запитаните са на мнение, че игрите трябва да се състоят, но без зрители, а 12.6 на сто се обявяват за провеждане на игрите при ограничен брой публика.

Резултатите от проучването са отражение на големия скептицизъм в обществото към двете спортни прояви, които бяха отложени от миналата година заради COVID пандемията. Сега обаче, три месеца преди откриването на Олимпиадата, броят на заразените продължава да се увеличава, а ваксинационната кампания в страната не върви с очакваните темпове, се посочва в доклада.

Около 80 на сто от участниците в анкетата казват, че ваксинацията се бави, а над 71% са недоволни от работата на правителството за справяне с разпространението на заразата. Одобрението за правителството на премиера Йошихиде Суга е 41.1%, спрямо 44% според предишното проучване през април, а неодобрението се е увеличило от 36.1 до 47.3%.

Олимпийските игри в Токио, насрочени за периода от 23 юли до 8 август 2021 г., бяха отложени с година заради коронавирусната пандемия - първият път, в който събитието се отлага в мирни времена от началото му през 19 век.

 

Коментари: 0