ББР е раздала 1 млрд. лв. на осем фирми

Служебният икономически министър създава комисия, която да провери как и защо са раздавани тези средства на големи компании

ББР е раздала 1 млрд. лв. на осем фирми

Снимка: BTV/стопкадър

12531 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Българската банка за развитие (ББР) е дала почти 1 млрд. лева, с които е подпомагала на 8 фирми, от които 4 може би са свързани. Това заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков пред BTV и добави, че от понеделник ще бъде създадена специална комисия, която да провери къде са изпратени средствата.

„Назначавам комисия за публичен контрол на средствата и за прозрачност, заедно с Агенцията за държавна финансова инспекция, с одитния отдел на Министерството на икономиката ще влезем в ББР, за да видим как са изразходвани тези средства и защо, след като и по устав, и по закон тази банка трябва да помага на малкия бизнес, се дават почти 1 млрд. лв. на 8 човека, от които 4 са може би свързани“, коментира Петоков.

Според него това не са случайни бизнеси и посочи, че към момента те водят към Делян Пеевски.

„За мен беше интересно да видя първия доклад на Сметната палата за ББР – банката, финансирана с държавни пари – нейната основна мисия е да се финансират малки и средни предприятия, да помага на малкия бизнес, който не успява да се финансира от търговските банки. Първите 8 кредита към 8-те големи клиента са за 946 млн. лв., над 118 милиона е получил всеки от тях, огромни държавни средства са дадени само на 8 компании. С тези пари може да се финансират 946 фирми. 4 от тези 8 – има и журналистически разследвания за тях, които показват, че вероятно има недиректна връзка с Пеевски. Над 500 милиона са дадени на тези фирми“, добави служебният министър.

Петков добави, че най-вероятно Надзорният съвет на ББР ще бъде освободен и ще бъде сложен лимит на големите суми, които се дават.

Той разказа, че до миналия четвъртък, за да се смени надзорът на ББР, са били нужни три месеца, за да се получи съгласието на търговската банка, която притежаваше 0.04% от капитала на държавната банка. Интересното е, че още преди година тази частна банка е входирала писмо до Министерството на икономиката, с което предлага да подари тези акции на държавата и тя да стане 100% собственик на капитала. Нито Емил Караниколов, нито неговият наследник Лъчезар Борисов са се заинтересували от тази оферта. Сега Петков съобщи, че от петък икономическото ведомство е едноличен собственик на капитала и може да сменя както ръководството, така и надзора.

Коментари: 0