Биткойн продължи да потъва след нов туит на Мъск

Той намекна, че Tesla вече не притежава биткойн

Биткойн продължи да потъва след нов туит на Мъск

Снимка: БТА

16786 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Биткойнът се плъзна с близо 10% в понеделник сутрин, след като изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск намекна, че компанията му Tesla ще продаде или вече е продала обема си от криптовалутата, който притежаваше. Мъск отговори „наистина“ на коментар, публикуван в Twitter, който предполага, че компанията за електрически превозни средства ще зареже - или вече го е направила - своите биткойн монети.

„Биткойнърите ще се хванат за главата през следващото тримесечие, когато разберат, че Tesla е зарязала останалата част от своите #Bitcoin притежания“, написа потребител на Twitter в неделя.

Изпълнителният директор на Tesla направи обратен завой относно криптовалутата през изминалата седмица и биткойнът спадна с повече от 20% от рекордното си ниво от около 63 хил. долара по-рано тази година и към 7:30 ч. българско време в понеделник се търгува за 43 572 долара.

През февруари Tesla обяви, че е купила биткойн за 1.5 млрд. долара и възнамерява да започне да го приема като плащане за автомобили. Криптовалутата избухна след съобщението и спекулациите изобилстваха, че други компании скоро ще последват примера им.

След това, само два месеца по-късно, на 12 май, Мъск обяви, че Tesla ще спре да приема биткойн поради опасенията, че неговото „безумно“ използване на енергия вреди на планетата. Биткойн рязко поевтиня.

Печалбите на Tesla за първото тримесечие показват, че автомобилната компания е продала цифрови активи на стойност 272 млн. долара през първите три месеца на 2021 г. и че е реализирала печалба от 101 млн. долара от продажбата, което представлява около 10% от нейните притежания по това време.

Tesla все още има 1.33 млрд. долара дигитални активи в баланса си, каза компанията в печалбата за първото тримесечие.

Биткойнът не е единствената криптовалута, която спечели вниманието на Мъск. Неговото одобрение на доуджкойн доведе до скок в цената на токена, стимулирайки широкото приемане на дребни инвеститори.

Туитовете на Мъск в миналото неведнъж му създаваха проблеми с Комисията за ценни книжа и борси и дори с акционери. Но пазарните туитове на милиардера не са непременно против правилата, съобщи Reuters миналата седмица.

Коментари: 0