С два туита Мъск потопи биткойн и изстреля доуджкойн

Най-популярната крипровалута вече струва под 50 000 долара за брой, докато шеговитият му конкурент – скочи над 0.5 долара

С два туита Мъск потопи биткойн и изстреля доуджкойн

Снимка: Chaospin

10802 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Биткойнът падна до най-ниското си ниво за последните два месеца, като се насочи към най-лошата седмица от февруари. В същото време доуджкойнът скочи с 20%, който получи подкрепа от туит на Илон Мъск. Именно директорът на Tesla е движещата сила и зад двете криптовалути. Доуджкойн, която започна като на шега, скочи с хиляди проценти заради подкрепата на Мъск. Биткойн също започна да расте бурно от началото на годината, особено когато Tesla заяви, че е инвестирала 1.5 млрд. долара в криптовалутата и че ще приема биткойни при продажба на автомобилите си.

Днес обаче най-популярната електронна валута вече струва по-малко от 50 000 долара за брой. В рамките на седмицата тя загуби 15%, или над 10 000 долара от стойността си. Тази загуба на стойност започна, след като Tesla обяви, че спира да приема биткойни за колите си, тъй като се притеснява от вредното въздействие на копаенето на криптовалутата върху околната среда.

Снощу Мъск написа в профила си в Twitter: „За да бъда ясен, силно вярвам в крипто, но не може да води до огромно увеличение при използването на изкопаеми горива, особено въглища.“

Миналия петък пък доуджкойн падна с около 30%, след като Мъск го нарече „шум“ по време на участието си в Saturday Night Live. След това обаче скочи с 20% отново заради Мъск, който обяви, че участва в работата за подобряване на нейната ефективност.

„Работя с разработчиците на доудж за подобряване на ефективността на системните транзакции. Потенциално обещаващо е“, написа Мъск в Twitter, като оскъпи доуджкойн с около 23% на борсата Binance.

„Не стана ясно дали Мъск се позовава на ефективността по отношение на енергопотреблението, лекотата на използване или годността като валута, коментира Марк Хъмфери-Дженър, доцент по финанси в Университета на Нов Южен Уелс, цитиран от Reuters.

Доуджкойн консумира 0.12 киловатчаса електроенергия на транзакция в сравнение със 707 при биткойн, според оператора на центрове за данни TRG, но е почти невъзможно да се използва за закупуване на каквото и да било.

В момента доуджкойн е четвъртата по големина криптовалута по пазарна капитализация, според CoinMarketCap.com. Втората по големина криптовалута етер, която също скочи с повече от 400% тази година. За последно той достигна 3 865 долара и е стабилен за седмицата до момента.

Огромните флуктоации при цените започнаха да привличат вниманието на регулаторите, а доклад на Bloomberg от четвъртък, в който се казва, че срещу основната борса Binance се води разследване от Министерството на правосъдието в САЩ, добавя ценови натиск върху криптовалутите тази седмица.

„Туитовете на Мъск и реакцията на пазара също могат да привлекат внимание“, каза Едуард Моя, анализатор в брокерската компания OANDA. „Tesla има огромен контрол върху биткойн. Ако компанията разкрие, че има залог на доуджкойн, регулаторите може да насочат вниманието си към Мъск.“

Други обаче казват, че пазарът може да е по-сравним със старомодния балон. „Доуджкойн остава урок по теория за по-голяма глупост“, каза Дейвид Кимбърли, анализатор в инвестиционното приложение Freetrade. Според него закупуването на надценени активи може да бъде печелившо, стига да има „по-голям глупак“, който да ги купува на все по-високи цени.

„Изпомпва се от хора, които искат бързо да забогатеят (и Илон Мъск)“, каза той.

Коментари: 0