Биткойн се срина след отказа на Tesla да го използва

Най-популярната криптовалута загуби над 10 000 долара от стойността си

Биткойн се срина след отказа на Tesla да го използва

Снимка: БТА

10565 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск заяви, че производителят на електрически превозни средства спира опцията за покупка с биткойн. Причината е екологична, а коментарът изтри 10 000 долара от цената на криптовалутата.

В публикация в Twitter милиардерът обоснова решението с „бързо нарастващото използване на изкопаеми горива за добив на биткойни и транзакции“. Същевременно обаче даде знак, че Tesla може да приеме други криптовалути, ако те са по-малко енергоемки. Той каза също, че компанията няма да продава нито един от биткойните, които държи.

Най-голямата криптовалута потъна с 15% по време на азиатската търговия в четвъртък. От над 57 хил. долара за токен цената се срина до 47 хил. долара около 3 часа сутринта българско време. Към момента курсът се движи над нивото от 50 хил. долара.

Ходът на Мъск идва, след като през февруари Tesla разкри, че е инвестирала 1.5 милиарда долара в биткойн и планира да го приеме токена като средство за покупка на своите автомобили. Това допринесе за повишаването на легитимността и доверието към криптовалутата, които бяха подкрепени и от действията на други играчи – като Mastercard и PayPal.

Тогава криптовалутата пое нагоре и с времето последователно премина границите от 50 и 60 хил. долара за брой. Междувременно се наблюдаваха и спадове, някои от които също провокирани то коментари на Мъск, други от разпродаване и пр.

Критиците обаче обърнаха внимание, че залагайки на биткойн, Tesla удря по имиджа си на екологична компания. Добивът и транзакциите с най-голямата криптовалута изискват огромно количество електроенергия – учени изчислиха, че за „копаенето“ ѝ се изразходва повече електричество годишно, отколкото в цяла Аржентина. На този екологичен проблем се обръща все по-голямо внимание на фона на увеличаващото се приемане на биткойн от различни институции, както и на глобалните призиви за намаляване на въглеродния отпечатък. 

В същото време Мъск насочи вниманието към друга криптовалута, която доскоро не беше популярна и се вземаше на шега – доуджкойн. Коментарите на милиардера привлякоха интереса към нея и тя се нареди на челни позиции на пазара.

Коментари: 0