Биткойн изразходва повече електричество от цяла Аржентина

Голямата инвестиция на Tesla в криптовалутата отново повдигна въпроси за въглеродния отпечатък

Биткойн изразходва повече електричество от цяла Аржентина

Снимка: Pixabay

1180 ~ 1 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

„Копаенето“ на биткойн изисква огромно количество енергия заради сложните компютърни изчисления, необходими за верификация на трансакциите. Анализ на Университета в Кеймбридж показва, че в процеса по добив на криптовалутата се изразходва повече електричество годишно, отколкото в цяла Аржентина, пише BBC. Изследователите са изчислили, че за нея се използват около 121.36 тераватчаса електричество годишно и е малко вероятно това число да се понижи, докато биткойн не поевтинее. 

Критици пък отбелязват, че решението на производителя на електромобили Tesla да инвестира в биткойн подкопава имиджа ѝ на загрижена за околната среда. 

Цената на биткойн се повиши до рекордните 48 хил. долара през тази седмица, именно след като компанията на Илон Мъск обяви, че е инвестирала в биткойни на стойност 1.5 млрд. долара и планира да използва криптовалутата като разплащателно средство в бъдеще. Повишаващият се курс на дигиталните пари обаче е причина „копачите“ на криптовалутата да работят на все повече машини.

Тъй като цената се повишава, заедно с нея расте и енергийното потребление”, посочва Майкъл Роуч, изследовател в Центъра за алтернативни финанси на Кеймбридж.

„Заради своя дизайн биткойн потребява много електричество. Това е нещо, което няма да се промени в бъдеще, докато цената на биткойн не се понижи значително”, посочва Роуч.

Изследването на Университета в Кеймбридж установява, че биткойн използва повече електричество от Аржентина (121 TWh годишно), Нидерландия (108.8 TWh годишно) и Обединените арабски емирства (113.20 TWh годишно). И се доближава до потреблението на Норвегия (122.20 TWh годишно).

Енергията, която се използва за криптовалутата, може да захрани всички чайници, използвани във Великобритания, в продължение на 27 години, се посочва още в изследването. Междувременно изчисления сочат, че количеството електроенергия, потребявано всяка година от включени в мрежата, но неактивни домашни устройства само в САЩ, може да захранва цялата мрежа на биткойн в рамките на година.

Подкрепи Economic.bg