Кризата с горивата в САЩ утихва, а петролът поевтиня

Ситуацията е най-тежка във Вашингтон, където около 70% от бензиностанциите все още са празни

Кризата с горивата в САЩ утихва, а петролът поевтиня

Снимка: БТА

472 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Недостигът на бензин, който измъчва Източното крайбрежие на САЩ, бавно намалява, като още 1000 бензиностанции получиха доставки, тъй като най-голямата мрежа от газопроводи в страната се възстановява от мощна кибератака. Шестдневното затваряне на системата от 5500 мили (8 900 км) на Colonial Pipeline беше най-разрушителната кибератака в историята, предотвратявайки достигането на милиони барели бензин, дизел и реактивно гориво до резервоарите по цялото Източно крайбрежие на САЩ.

Colonial Pipeline в момента доставя с нормални цени, базирани на номинации на спедитори“, заяви говорителят на компанията Ерик Абъркромби в имейл. „Ще отнеме известно време, докато веригата за доставки напълно навакса“.

Във Вашингтон, окръг Колумбия, около 70% от станциите все още са празни, според проследяващата компания GasBuddy. Повече от половината станции все още не работят в Северна Каролина, докато по-малко от половината станции са без гориво в Южна Каролина, Мериленд, Вирджиния и Джорджия.

Търсенето на бензин в САЩ в събота е спаднало с близо 15% спрямо седмица по-рано, тъй като шофьорите се въздържат от натрупването на гориво. Широко разпространеното паническо купуване дори доведе до недостиг в някои райони, които не се обслужват от тръбопровода.

Средните национални цени на бензина са най-високите от 2014 г. насам, с галон бензин от 3.04 долара в неделя, спрямо 2.96 долара преди седмица, според Американската автомобилна асоциация.

С утихването на кризата петролът на международните пазари поевтиня и към 8 ч. българско време в понеделник европейският петрол от сорт Брент бе надолу с 0.10% до 68.64 долара за барел, а американският лек суров петрол WTI - с 0.05% до 65.33 долара за барел.

Подобрение

Общите прекъсвания възлизат на 12 405 станции, което е спад от 13 450 в събота, посочи Патрик Де Хаан, ръководител на анализа на петрола в GasBuddy.

Всеки ден доставките на бензин се подобряват, тъй като Colonial работи с капацитет, а допълнителни петролни танкери си проправят път до Източното крайбрежие“, каза Анди Липоу от Lipow Oil Associates в Хюстън.

Citgo и Valero Energy Corp бяха сред рафинериите, получили изключение от Закона за Джоунс за доставка на гориво на водни плавателни съдове, за да улеснят кризата с горивата.

Colonial Pipeline започна да възобновява дейността си в сряда след шестдневно прекъсване, като стана ясно, че компанията е платила близо 5 млн. долара на хакерите - групата DarkSide - за да отключат нефтопровода.

Коментари: 0