Британските фирми изпитват силен недостиг на персонал

Голяма част от чуждестранните работници липсват

Британските фирми изпитват силен недостиг на персонал

Снимка: БТА

7330 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Британският бизнес засили търсенето на нов персонал, тъй като пъбовете, ресторантите и други хотелиерски и туристически фирми възобновяват дейност в понеделник като част от новото разхлабване на ограничителните мерки на Острова. Изселването на чуждестранни работници утежнява недостига на кандидати, като се предлагат повече от 10 работни места за всеки търсещ работа в някои градове, сочи проучването на уебсайта за търсене на работа Adzuna. Обявите за работа в Adzuna скочиха до 987 800 през първата седмица на май, което е с 18% повече от края на март, когато бяха отворени магазините на дребно и някои ресторантьорски услуги на открито.

Adzuna посочва пред Reuters, че компаниите, които искат да наемат, включват пъбовете Whitbread, Stonegate Pub Company и JD Wetherspoons, веригите ресторанти Nando’s и Pizza Express, хотелите Marriott и авиокомпанията Ryanair.

Много служители обаче са се отказали да търсят работа в тези сфери и предпочитат по-сигурна такава на фона на трите блокади през изминалата година, които оставиха хората без особени доходи, обясняват от Adzuna.

Има и много по-малко чуждестранни работници в Обединеното кралство. Те са под половината отпреди пандемията, удряйки силно тези индустрии“, обясни Андрю Хънтър, съосновател на Adzuna.

Компанията заяви, че 250 хил. по-малко търсещи работа от Западна Европа и Северна Америка са кандидатствали за работа в Обединеното кралство на месец между февруари и април, отколкото преди предпандемията.

Работодателите от Обединеното кралство вече не могат да разчитат на чуждестранни работници, за да запълнят пропуските в заетостта“, допълни Хънтър.

Смята се, че това е комбинация от Brexit и пандемията.

Британската статистическа служба изчислява, че броят на чуждестранните работници във Великобритания, наети в страната през последните три месеца на 2020 г., е спаднал с 4% спрямо същия период на 2019 г. до 4.22 милиона, въз основа на данъчни данни, в сравнение с 2.6% спад за гражданите на Обединеното кралство до 24 милиона.

Adzuna посочва, че се предлагат 13 работни места за всеки търсещ работа в Манчестър, докато съотношението в Кеймбридж и Оксфорд е 11. В Мейдстоун, Югоизточна Англия, има 20 работни места за всеки търсещ работа.

Недостигът на работници не е присъщ само за Великобритания. Нарастване на загубите на работни места във Великобритания не се осъществи, до голяма степен благодарение на масивна схема за субсидиране на публични работни места. Тази схема трябва да бъде премахната през лятото.

Коментари: 0