Икономиката на Китай се охлажда през април

Растежът на фабричното производство се забавя, както става и при много други индикатори

Икономиката на Китай се охлажда през април

Снимка: БТА

564 ~ 3 мин. четене
Автор: Economic.bg

Китайските фабрики забавиха растежа на производството си през април и продажбите на дребно значително пропуснаха очакванията, пише Reuters. Това може да се счита за сигнал, че предстоят проблеми пред втората по големина икономика, смятат експерти. Докато китайските износители се радват на силно търсене, проблемите в световната верига на доставки и нарастващите цени на суровините натежават върху производството, удряйки и без това крехкото икономическо възстановяване.

Фабричната продукция е нараснала с 9.8% през април в сравнение с преди година, в съответствие с прогнозите, но резултатът е лош от скока през март (14.1%), показват данните на Националното статистическо бюро (НБС) в понеделник. Междувременно продажбите на дребно са нараснали със 17.7% - много по-слабо от прогнозния ръст от 24.9% и скока от 34.2% през март.

Говорителят на статистическото бюро Фу Лингхуй заяви, че докато китайската икономика през април е показала стабилно подобрение, се появяват и нови проблеми, особено повишаването на международните цени на суровините.

„Основите за вътрешното икономическо възстановяване все още не са сигурни“, каза Фу на брифинг в Пекин в понеделник. „За компаниите, като цяло, увеличението на цените допринася за подобряване на корпоративната ефективност, но трябва да се обърне внимание на натиска върху индустриите надолу по веригата“, добави той.

През април инфлацията на фабричните цени в Китай достигна най-високите си темпове от октомври 2017 г. А може да се повиши още през второто и третото тримесечие, според доклад на централната банка от миналата седмица.

По-бавните темпове на растеж в априлските показатели за активност се дължат отчасти и на избледняващите базови ефекти, тъй като сравненията на годишна база се отдалечават от много резките спадове, наблюдавани по време на затварянето на икономиката в началото на 2020 г.

Във фабричния сектор ръстът на производството на моторни превозни средства спадна рязко до 6.8% от 69.8%, отчасти поради критичния недостиг на полупроводници, използвани в автомобилните системи.

Ръстът в производството на цимент се забави през април, а производството на въглища спадна през годината, въпреки че производството на алуминий и сурова стомана достигна рекордно високи стойности, подпомогнато от търсенето.

„Китайската икономика показва признаци на небалансирано възстановяване - силен износ и вътрешни инвестиции, от една страна, но слабо потребление, от друга“, заяви Живей Джанг, главен икономист в Pinpoint Asset Management. Секторите, свързани с пътувания и развлечения, са големи работодатели и все още се сдържат заради несигурността от COVID-19, каза той.

Ръстът на продажбите на домакински уреди е спаднал особено рязко през април спрямо предходния месец – от 38.9% през през март до 6.1%, показват данните на НБС.

Джулиан Еванс-Причард, старши китайски икономист в Capital Economics, посочва, че месечният ръст на продажбите на дребно е паднал доста под предпандемичния си темп.

„С поглед напред, смятаме, че възстановяването на потреблението трябва отново да се ускори през следващите месеци, тъй като пазарът на труда продължава да се затяга“, каза той.

Икономиката на Китай се разшири с рекордните 18.3% през първото тримесечие и много икономисти очакват ръстът да надхвърли 8% тази година. Износът се ускори през април, благодарение на силното търсене на китайски стоки на фона на бързото икономическо възстановяване на САЩ и задържането на фабричното производство в други страни.

През април обаче също така се наблюдава забавяне на фабричната дейност на фона на трудностите при доставките и нарастващите разходи, а политиците признаха някои от последните слабости, наблюдавани при икономическото възстановяване.

„Разходите за производство определено са се увеличили, което е довело до намаляване на печалбите“, каза управителят на фабрика за автомобилни аксесоари в източната китайска провинция Джъдзян, цитиран от Reuters. „Продажбите се увеличават, но относително бавно и фабриката планира съответно да намали производството.“

Най-висшият орган за вземане на решения в управляващата комунистическа партия в Китай – политбюро – заяви миналия месец, че страната ще насърчи производството, за да могат частните инвестиции да се възстановят възможно най-бързо. По време на заседанието, председателствано от президента Си Дзинпин, бе отправено предупреждение, че икономическото възстановяване на Китай остава неравномерно и че основата му все още не е стабилна.

Индикаторите за активност в понеделник също показаха, че инвестициите в дълготрайни активи са се увеличили с 19.9% през първите четири месеца в сравнение със същия период на миналата година, забавяйки се от 25.6% средно нарастване между януари и март.

Растежът на инвестициите в недвижими имоти, продажбите на имоти и стартирането на ново строителство се охлаждат през първите четири месеца в сравнение с първото тримесечие, показват данните на НБС. Това се случва на фона на засилен контрол от страна на политиците върху финансовите дейности.

„Правителството засега може да спре затягането на паричната политика и да наблюдава темповете на възстановяване“, каза Джанг от Pinpoint Asset Management.

Коментари: 0