Радев сезира Конституционния съд за CETA

Споразумението засяга националния суверенитет, смята той

Радев сезира Конституционния съд за CETA
3833 ~ 1 мин. четене

Новоизбраният президент Румен Радев ще сезира Конституционния съд във връзка със споразумението за свободна търговия между Канада и ЕС. Това обяви самият той в интервю за сп. A-Specto. 

Според Радев споразумението е във вреда на националния суверенитет. „Договорът за свободна търговия ЕС-Канада предвижда трансфер на суверенитет от България към корпорациите. Един иск на чуждестранен инвеститор ще е в състояние да блокира намеренията на парламента да коригира минималната работна заплата, да ограничи вредна съставка в храните или да предприеме кампания срещу тютюнопушенето, да речем. Това е абсолютно недопустимо”, категоричен е президентът.

Радев очертава приоритетите си като държавен глава. Първото, с което ще се заеме, е създаването на работеща администрация.

Бившият командир на ВВС ще насочи усилия в сферата на сигурността, демографията и „националното помирение“, което „изисква системни усилия“.

Той отбелязва динамичната ситуация в България, подготвен е за „остра криза“ и се опасява от ескалация на мигрантската криза. Държавният глава очаква плавно предаване на властта. 

Подкрепи Economic.bg