Нова директива ще защитава служителите във фирми пред фалит

Всяка година 200 000 предприятия в ЕС фалират

Нова директива ще защитава служителите във фирми пред фалит
236 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия предлага нови мерки срещу фирмите в лошо финансово състояние. Брюксел иска и по-ефикасни процедури за несъстоятелност и освобождаване от задължения, които да намалят бюрокрацията и дългите съдебни дела. Според предложението ще се приложат единни стандарти при преструктурирането на предприятия в 28-те държави-членки на ЕС.

По време на процедурите по реформа на дадена фирма с финансови проблеми, нейните служители ще получат допълнителни гаранции за запазване на работните си места. Мерките целят и по-голяма финансова стабилност – благодарение на новите процедури за преструктуриране ще се намали броят на фирмите, които не могат да обслужват заемите си към банките.

На шефовете на малки и средни фирми ще се дава втори шанс да ги възродят и да запазят персонала си. Според проектотекста на директивата предприемачите ще могат да започнат отново бизнес чрез безусловно освобождаване от дълговете им в рамките на максимален период от три години. Директивата предстои да бъде разгледана от правителствата на съюза и от Европейския парламент.

„В момента всеки втори европеец, казва, че не иска да започва бизнес, поради страх от провал, обясни комисарят по правосъдието Вера Йоурова“, пише БНР. Всяка година 200 000 предприятия в ЕС фалират, което води до загубата на 1.7 млн. работни места. В много случаи това би могло да бъде избегнато, смята Европейската комисия.

Подкрепи Economic.bg