Ралито на еврото спрямо долара губи инерция

Гладът за рискови инвестиции не се отразява добре на 10-годишния рекорд на единната валута

Ралито на еврото спрямо долара губи инерция

Снимка: Pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Еврото записа ръст спрямо долара за осми пореден ден, което е най-продължителният период на подем от 2011 г. насам. Благоприятно за този резултат беше решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да разшири програмата си за изкупуване на облигации, целяща подкрепа за икономиката, пише Bloomberg.

Единната валута достигна почти тримесечен връх от 1.1362 долара, което е 4.5% над нивото й от 25 май. Въпреки доброто представяне на еврото спрямо основните валути, някои експерти предупреждават, че има поводи за притеснение.

„Стимулите на ЕЦБ създадоха покачване, но скоростта му се изпарява“, коментира Петр Крпата, стратег в ING Bank. „Всяко значимо поскъпване на еврото трябва да произтича най-вече от тенденцията на долара, а не от стремежите на централната банка“, добави експертът.

Изглежда, че сега то е много по-купувано спрямо зелената валута според индекса на относителна сила –показател, който измерва скоростта и размера на курсовете. Възможно е ралито на единната валута да бъде прекъснато, защото наближава годишния си пик от 1.1495 долара.

Притеснения и увереност

В последните осем дни еврото се търгуваше на фона на оптимизъм относно перспективите за глобалното икономическо възстановяване. Някои от анализаторите са обезпокоени, че скорошното покачване на апетита към по-рискови активи може да е прераснало отвъд единната валута. Също така, в края на март тя се възстанови от загубите, натрупани заради здравната криза, отбелязвайки покачване от 5%, но след седмица загуби 3.5% за няколко дни.

Разбира се, не липсват и анализатори с противоположни убеждения. Джордан Рочестър от Nomura вярва силно, че валутната двойка евро/долар има много потенциал, особено след като миналата седмица премина на дълга позиция, заради оптимизма на инвеститорите. Стивън Енгландер от Standard Chartered също определя валутата на еврозоната като особено привлекателна.

Евро/йена

Що се отнася до представянето на еврото спрямо японската йена, то поскъпна с 1.3% до 123.92 йени, което е най-високото равнище от май 2019 година. Също така това е и най-дългият период на подем за повече от десетилетие.

Двойката е пробила 55-седмичните и 100-седмичните средни стойности, но както при евро/долар, по-нататъшното покачване може да струва твърде скъпо. Съчетано с липсата на недостатъчно естествени фактори, то е предпоставка за мечи пазар.

Коментари: 0