44% ръст на жените, кандидатстващи за работа в IT сектора

Това сочат данните в доклада на DataArt

44% ръст на жените, кандидатстващи за работа в IT сектора
През 2017 г. броят на жените, кандидатстващи за различни позиции със софтуерна насоченост, се е увеличил с 44% спрямо предходната 2016 г. и с 56% спрямо 2015 г. Това сочат данните на глобалната технологична компания за разработване на индивидуални софтуерни решения DataArt. 

Докладът, обхващащ периода 2015-2017 г., потвърждава положителната тенденция, че все повече жени се насочват към сектора на информационните технологии. 

Резултатите от проучването са базирани на обобщени данни от пет държави, в които DataArt има развойни центрове – Русия, Украйна, Аржентина, Полша и България. Изследването обхваща общо 3715 жени, преминали първоначален етап в процеса на подбор за технологични вакантни позиции в компанията.

Най-голям интерес от страна на жените в софтуерния бранш има към позиции, свързани със софтуерно тестване (Quality Assurance и Quality Automation), показва анализът. Те представляват близо половината от общия брой кандидатури през последните 3 години. На второ място се нареждат кандидатурите за вакантни места, за които основно изискване е владеенето на Java, следвани от .NET и JavaScript. 

Най-малък процент от кандидатите-жени (под 5%) са се насочили към позиции, свързани с технологии като Android, C++ и iOS, показва още изследването. 

„Ситуацията в България кореспондира с общите тенденции и тук също ставаме свидетели на промяна в бранша, който отдавна не е изцяло мъжка територия, както беше преди години“, коментира Виктор Андонов, изпълнителен директор на DataArt България.

В момента без изненада най-голям интерес от страна на дамите има към позициите, свързани с Quality Assurance. Според Андонов обаче през идните 10 години може да се очаква ръст на желаещите да се насочат към писането на код и да имат силно конкурентни познания в технологии като .Net, Java, PHP, Python и др.

„Присъствието на дами в екипа е ценно и от психологическа гледна точка, тъй като те допринасят с прагматичност, с добри идеи и с различна гледна точка, което води до по-добри резултати за съответния проект“, смята още той. 
Коментари: 0