Ръст за долара след силните данни от САЩ

Някои страни от ОПЕК повдигнаха въпроса за евентуалното повишение на добивите

Ръст за долара след силните данни от САЩ
3812 ~ 2 мин. четене

Доларът нарасна по време на търговията в четвъртък, след като бе подкрепен от силните данни за молбите за помощи при безработица. За седмицата до 04 февруари новоподадените молби са 234 000 спрямо 246 000 седмица по-рано. Предварителните прогнози на икономистите бяха те да нараснат с 250 000. В същото време Доналд Тръмп обяви още веднъж намерението си за намаляване на корпоративния данък за американските компании.

В свое изказване Джеймс Булард, който е президент на Фед за Сейнт Луис заяви, че лихвените нива в САЩ могат да останат ниски през 2017 година. Булард очаква само едно вдигане на основната лихва през тази година като на редовното заседание на Фед през март не смята, че централната банка на САЩ ще затегне монетарната политика.

Коментарите от страна на Тръмп, че ще даде данъчни облекчения на американския бизнес подкрепиха щатската валута. Доларовият индекс, измерващ изменението на зелените пари спрямо шест от основните валути нарасна с 0.4 на сто до 100.17 пункта. Йената загуби около един процент от стойността си спрямо долара, но въпреки това двойката продължава да се движи в интервала 110.60-115.15.

Новозеландският долар продължи с поевтиняването си след заседанието на Новозеландската централна банка, достигайки 0.7215. Първата сериозна подкрепа е на 0.7130. AUDNZD нямаше проблем с пробива на 200- дневната пълзяща средна на 1.0529.

Швейцарският франк отскочи от 200-дневната плъзгаща се средна при 0.9885. Швейцарската валута се търгува в зоната около паритета.

Повишение в доходността по облигациите

На пазара за дълг доходността по 10-годишните щатски облигации се покачи с 6 базисни пункта, достигайки 2.395%. 10-годишните германски дългови книжа се увеличиха с 2 базисни точки до 0.312%.

Ръст при петрола, спад за златото

Златото отстъпи от 3-месечния си връх, който достигна по-рано през седмицата. Силният долар както и коментарите на Булард за едно повишение на лихвите доведоха до спад при благородния метал, който завърши деня на нива от 1228 долара за тройунция.

Петролът остава стабилен, след като от ОПЕК водят производствените съкращения в подкрепа на петролния пазар. Страните от петролния картел, включително и Русия се договориха в края на миналата година петролното производство да бъде намалено до 1.8 млн. барела на ден в първите шест месеца на 2017 в опит да се стабилизира петролния пазар.

Черното злато се търгуваше на нива от 53.08 долара за барел. Сорт Брент нарасна до 55.68 долара. От началото на годината и двата сорта се търгуват в ценови диапазон от около 50 долара.

Зелена сесия за фондовите пазари от двете страни на океана

Американските акции се повишиха по време на търговията в четвъртък, подкрепени от изненадващото понижение на молбите за помощи при безработица. Най-силно се представиха ценните книжа на финансовите и енергийните компании.

В Европа фондовите пазари записаха трета поред положителна сесия.

Акциите на Société Générale се повишиха с 2.3% след публикуваните финансови данни на компанията за последното тримесечие на миналата година. Въпреки че приходите са намалели, те се оказват над предварителните прогнози на анализаторите, което доведе до ръст в цената на акциите.

Подкрепи Economic.bg