Ръстът на чуждите туристи през лятото се забавя

Посещенията на граждани от други държави продължават да се увеличават на годишна база, но темпът намалява

Ръстът на чуждите туристи през лятото се забавя
628 ~ 1 мин. четене
Студеното и влажно лято не е успяло да удари сериозно туризма в България, но все пак ръстът на посещенията от чужбина се е забавил. През месеците юни, юли и август броят на посещенията с цел почивка и отдих са достигнали 3.25 милиона, което е ръст от 4.14% в сравнение със същия тримесечен период на 2017 г.

Данните на Националния статистически институт (НСИ) показват, че това е най-малкото покачване от 2016 г. насам. Всъщност, преди това посещенията намаляваха всяка година.„Данните оправдават нашите очаквания за устойчив ръст на туризма. Изключително важно е чуждите туристи да остават доволни и да се връщат отново в България. Статистиката е и потвърждение на факта, че страната ни се утвърждава на международния пазар като конкурентна и разпознаваема дестинация за четири сезона, предлагаща качествен продукт“, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова.

Данните за август затвърждават тенденцията, започнала в началото на лятото  - германците, британците и румънците предпочитат все повече България като дестинация за своите почивки, докато руснаците, поляците и турците се оттеглят от нашите курорти.
Подкрепи Economic.bg