Тежки дни за леката пластмаса

Пластмасовите отпадъци може да предизвикат екологична катастрофа. Как да я избегнем

Тежки дни за леката пластмаса

Снимка: Shutterstock

Автор: Татяна Явашева

Европа започна своеобразна „война“ срещу пластмасовите отпадъци. Причината е, че масовото използване на пластмаса води до тотално замърсяване на околната среда. Ако не се вземат сериозни мерки, през 2050 г. в океаните като тегло ще има повече пластмасови отпадъци, отколкото риба, алармират експерти.

Пластмасата стана един от най-популярните материали в света, тъй като съчетава добра функционалност, лекота и ниски производствени разходи. Използването й започна лавинообразно да расте, а без адекватна грижа за отпадъците, един ден ще се стигне до екокатастрофа...

Забраната на някои видове пластмасови изделия беше първата предприета мярка. Но това ли е решението, което ще спаси планетата? А какво става с другите пластмасови отпадъци? Можем ди затворим цяла гигантска индустрия? Има ли какво да дойде на нейно място? Как ще се развива рециклирането й? Защо при всяко ново производство човечеството първо не си задава въпроса какво ще се прави с отпадъка и как той ще се оползотворява? Оползотворим ли е?

В момента няма лесен отговор за пластмасовите отпадъци. Но има ли проблем, трябва да му се намери решение, което да работи постоянно и да обхваща всички пластмасови отпадъци.

По тези въпроси разговаряме с предприемачи, които произвеждат или използват пластмасови опаковки.

Коментари: 0