Сливания и придобивания раздвижват пазара

Определяща роля имат необходимостта от стратегически партньорства и ноу-хау

Сливания и придобивания раздвижват пазара

адв. Виктор Гугушев и адв. Димитринка Методиева

Снимка: Сп. Икономика/Красимир Свраков

Автор: Яна Колева

Годината започна с рекордно високи нива на сделките за сливания и придобивания (M&A) в света, като по данни на анализаторите от консултантската компания Dealogic през първото тримесечие стойността им е достигнала 1,2 трлн. долара.

Как е тук                     

В България този процес също има своята динамика. Напоследък с превес са сделките, свързани със стратегически партньорства. Банковият сектор и сферата на информационните технологии са най-привлекателни като възможност за разширяване на бизнес потенциала, сочат наблюденията на Адвокатско дружество „Гугушев и Партньори“. „Процесът на окрупняване на финансовите институции се дължи най-вече на  необходимостта от споделяне на риска и това кара някои по-малки банки да се стремят да станат част от по-голяма структура. Банковият сектор се трансформира и сливанията днес са част от този естествен процес, който осигурява по-голяма стабилност“, смята адв. Виктор Гугушев. Той наблюдава интерес към придобиване на конкуренти с цел разширяване на пазарната територия и елиминиране на нездравословната надпревара. Подобно развитие има например в сферата на кредитирането.

Телекомуникации и сигурност

Развитието на телекомуникационния пазар продължава. Тази пролет стана ясно, че A1 Telekom Austria Group планира да разшири присъствието си в Източна Европа със заделени около 1 млрд. евро за придобивания на компании. Чрез покупката на регионални звена и различни по големина сделки ще подобрява наличната инфрактруктура и пазарното си присъствие.

В охранителния сектор също се наблюдава  поредица от придобивания. "ВИП секюрити" придоби българския бизнес на британската G4S, най-голямата компания за сигурност и охрана в света. "ВИП секюрити" е вторият по големина играч на охранителния пазар в България и това е поредният опит на компанията да разшири бизнеса си чрез „поглъщане“ на конкуренти. 

С широко отворени очи

„Във всяка сделка по сливания и придобивания най-важната част е проучването какво всъщност ще купиш. Правният и финансовият анализ са в основата на договора, който ще се сключи, а съответно и на декларациите и гаранциите, които ще бъдат предоставени. Ако бъдат открити проблеми, те може да доведат до намаляване на цената“, обяснява адв. Димитринка Методиевапартньор в Адвокатско дружество „Гугушев и Партньори“ и ръководител на отдел „Търговско и корпоративно право“. Тя предупреждава, че в хода на цялата процедура има много тънкости, които е добре да бъдат съобразени, за да се избегнат последващи проблеми и за двете страни.

Целта определя средствата

При подготовката на сделката трябва да са ясни целите на сливането или придобиването. Често от това зависи и размерът на риска, който се поема, казва адв. Виктор Гугушев. Обикновено водещият е купувачът, тъй като компанията става негова и може да изскочат скрити тежести. За продавача пък е важно отговорността му след сделката да е лимитирана в приемливи за него граници. От правния и финансовия анализ зависят условията, при които ще се сключи предварителният договор.

Силата на опита

Не е изключено „купувачът“ да заяви фиктивен интерес за сделка, за да проучи свой конкурент. Адвокатско дружество „Гугушев и партньори“ не са имали подобен случай, но напомнят, че купувачът също трябва добре да бъде проучен, преди да се пристъпи към подготовка на сделката. В това е и ролята на опитния консултант, който в максимална степен ще опази интересите на своя клиент.

Компаниите, които са в по-ранна фаза от развитието си, търсят стратегически партньор, който да подпомогне израстването им. Големите играчи пък имат нужда от креативното ноу-хау на стартиращите. Това е и предпоставката за повече сделки.

Адвокатско дружество „Гугушев и партньори“ е правен и данъчен консултант на фонда BrightCap Ventures, който ще инвестира над 25 млн. евро в стартиращи технологични фирми.

Внимание, подводни камъни

Съвети от Адвокатско дружество „Гугушев и партньори“

1.     Купувачът трябва да е наясно с правното и с финансовото състояние на дружеството.  Добре е евентуалните проблемни моменти да бъдат предварително отстранени, иначе това може да повлияе рязко върху цената.

2.     Купувачът да направи правилна преценка за цялостното състояние на компанията. Отговорността на продавача също да се уреди – иначе върху купувача може да се стоварят неочаквани проблеми.

3.     Изборът на правилния консултант по сделката е решаващ. Опитният екип ще предпази своя партньор от сделки с неоправдано висок риск или неизгодни условия. Има големи трансгранични сделки, при които страните използват по няколко консултантски екипа, не само по един.

4.     Преговорите по договора са сериозно изпитание за консултантите и на двете страни и те трябва умело да бъдат водени.

5.     Ако консултантът не си е свършил работата перфектно, това бързо се разбира.  Само добрата репутация отваря вратите на следващите ангажименти.

Коментари: 0