Разгадаха покера: Създадена е непобедима програма

За създаването на \"Цефей\", компютър е \"изиграл\" 28,8 трилиона ръце в секунда, в продължение на 2 месеца - повече от цялото човечество досега

Разгадаха покера: Създадена е непобедима програма

Снимка: uoalberta.ca

Автор: Стилиян Гребеничарски

Учени от Университета на Албърта (Едмънтън, Канада) са разработили програма, чийто алгоритъм не ѝ позволява да загуби в най-простата версия на Texas Hold’em покер с двама играчи, пише Bloomberg.

Програмата, носеща името Cepheus (Цефей – съзвездие, името на двама владетели от гръцката митология), пресмята всички възможни решение и избира най-оптималното. По този начин тя е на практика безгрешен опонент и дори да няма късмет с картите, ще вземе най-правилното решение и дори да загуби ръце, то ще минимизира загубите и в крайна сметка, при достатъчен брой ръце, ще спечели цялата игра. Ако пък срещу нея е теоретично перфектният играч, то срещата няма да излъчи победител.

„Ние имаме стратегия, която гарантира, че играчът няма да загуби. Някой губи, когато допуска грешки, а тя е безгрешна“, коментира Майкъл Боулинг – компютърен учен в университета и един от създателите на програмата.

Струва ви се невероятно? Проектът им е преминал през прецизна редакторска оценка и преди няколко дни е публикуван в престижното издание “Science” (Наука – б.а.). Изследователите предизвикват всички любители на покера да тестват Cepheus онлайн на адрес: http://poker.srv.ualberta.ca/ .  Според Боулинг, тестовете могат да накарат и най-запалените играчи да преосмислят някои от ходовете си.

„Не само, че доказахме някои неща, в които играчите единствено вярваха до момента, като например това, че дилърът има значително преимущество, но и имаме някои отговори на въпроси, които покер общността все още не е решилa. Например надкачването с много ниска двойка карти в ръце, много добри играчи не биха го направили“, обяснява ентусиазирано ученът.

Това, което екипът е успял да направи се нарича „разгадаване на играта“ или с други думи намиране на оптималния начин за нейното практикуване. Уникалното достижение на изкуствения интелект е там, че това е първата игра, практикувана само от хора, в която не всичката информация е перфектна - налична и за двамата играчи.

Програмата работи само при вариант Heads-up Hold’em, където играчите са двама, а залозите и качванията са лимитирани. Въпреки тези ограничения, в играта съществуват 10 000 млрд. (10 000 000 000 000) възможности за избор. Стратегията на Cepheus се базира на мрежа с 10 терабайта информация. За сравнение, английската версия на Wikipedia е 1000 пъти по-малка.

Разгадаването на Texas Hold’em е по-сложно от компютърната програма Chinook, спечелила световната титла по шахмат срещу реални опоненти през 90-те години или от Deep Blue на IBM, която побеждава Гари Каспаров през 1997 г. Боулинг обаче успокоява, че „разгадаването“ на най-популярните версии на играта, ако не невъзможно, то няма да се случи скоро, тъй като при тях възможните ходове са несравнимо повече.

Дори и рядко прилагана за комерсиални цели, разгаданата версия на играта се използва в някои игрални автомати в казината.

За да създадат Cepheus, учените са използвали компютърна програма, която била „пълен новак“ в играта и действала напълно на случаен принцип, изкуствен интелект и теорията на игрите, за да изчислят най-добрите възможни ходове. Напредъкът в основните алгоритми им позволил да работят с модели с все по-голям мащаб. На практика, за да се създаде перфектната стратегия, компютърът е трябвало да „изиграе“ 28,8 трилиона ръце в секунда за период от два месеца.

Това означава, че Цефей  е играл повече покер от цялото човечество общо досега.

Програмата не е просто изчислителна машина за шансове, но включва също поведението на играчите, благодарение на вграждането на теорията на игрите и не винаги рационална аргументация. Тя е в състояние да прави гениални блъфове, но чакайте… всъщност без да издава никакви емоции – без черни очила, шапки, качулки, потене и т.н.

Cepheus не може да отговори защо взема определени решение по друг начин освен – за да прави повече пари. Именно тук идва неповторимостта на човешкия характер. Приканваме почитателите на играта да тестват нашето творение. Въпреки че да знаеш, че не можеш да спечелиш може да действа демотивиращо, ние разчитаме на ентусиазма, че ще играете срещу най-добрия покер играч на планетата“, казва Боулинг.

Коментари: 0