Разхлабването на мерките по цял свят оскъпява петрола

Расте надеждата, че търсенето на горива ще нарасне след икономическото „опустошение“, причинено от пандемията

Разхлабването на мерките по цял свят оскъпява петрола
948 ~ 1 мин. четене

Все повече страни започват да разхлабват ограничителните мерки, наложени, за да се спре разпространението на коронавируса. Това дава надежда, че търсенето на горива ще нарасне след икономическото „опустошение“, причинено от пандемията, и повишава цените на петрола в петък сутрин, предава Reuters.

Към 07:40 ч. българско време европейският петрол Брент поскъпна с 1.7% до 29.95 долара за барел. Американският лек суров петрол WTI пък поскъпна с 2.17% до 24.06 долара за барел. Двата бенчмарка спряха вчера серията си от повишения, когато сорт Брент поевтиня с около 1%, а WTI - с 2%.

И двата бенчмарка са напът към втора поредна седмица на растеж след дълбините от април. Суровината все още обаче се изпомпва, за да отиде в резервоари за съхранение, което повишава вероятността печалбите, предизвикани от по-голямото търсене, да бъдат ограничени.

„Дори и при ранните признаци, че търсенето започва да се стабилизира, натрупването на запаси вероятно ще продължи известно време. Използването на капацитета за съхранение продължава да нараства“, заяви Стивън Инес, главен пазарен стратег в AxiCorp.

Суровите запаси на САЩ в Оклахома се увеличиха с 407 хил. барела за седмица (от 28 април до 5 май), заявиха търговците в четвъртък, позовавайки се на данните на Genscape.

Междувременно Австралия е най-новата страна, която започва да облекчава ограниченията на социалните контакти и движението, тъй като инфекциите в страната се забавят. Правителството ще разхлаби ограничителните мерки на етапи в продължение на четири седмици.

Коментари: 0