Китай и САЩ подновиха диалога за прилагане на търговската си сделка

Дискусията е проведена на фона на ескалиращо напрежение между страните

Китай и САЩ подновиха диалога за прилагане на търговската си сделка

Снимка: БТА

440 ~ 2 мин. четене

Американските и китайските търговски представители обсъдиха в петък прилагането на търговската си сделка, сключена през януари - т.нар. „първа фаза“. САЩ са заявили, че очакват и двете страни да изпълнят задълженията по договора си, предава Reuters.

Дискусията е проведена на фона на ескалиращо напрежение между страните, засилено от критики от страна на САЩ за това, че Китай не се е справил адекватно с епидемията от коронавирус.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и други висши служители обвиниха Китай за смъртта на стотиците хиляди души, починали от Covid-19, и заплашиха с наказателни действия, включително възможни тарифи и изместване на веригите за доставка далеч от Китай.

Китайският вицепремиер Лу Хи, търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин се договориха по време на разговора двете страни да работят заедно за създаването на благоприятна среда за изпълнение на търговската сделка от фаза 1, съобщи китайското министерство на търговията.

Службата на американския търговски представител заяви, че и двете страни „също са се съгласили, че въпреки настоящата глобална ситуация в областта на здравето и двете страни очакват напълно да изпълнят задълженията си по споразумението своевременно“.

Преговарящите също така се съгласиха, че се постига „добър напредък“ в създаването на правителствени инфраструктури, за да бъде успешна търговската сделка за т.нар. „първа фаза“, съобщи американският офис.

Съгласно споразумението Китай се съгласи да увеличи покупките си на стоки от САЩ с 200 млрд. долара за две години спрямо нивото им през 2017 г. - с около 77 млрд. долара през първата година и 123 млрд. долара през втората година.

Коронавирусът, който се появи в Китай в края на миналата година, обаче нанесе силен удар върху китайското търсене и икономиката му едва започва да се възстановява.

Двете държави ще продължат да провеждат редовно необходимите срещи по търговското споразумение чрез конферентен разговор, съобщи американският офис.

Коментари: 0