Nasdaq заличи натрупаните загуби от началото на годината

Щатските индекси записаха нова сесия на силни повишения

Nasdaq заличи натрупаните загуби от началото на годината

Снимка: Unsplash

440 ~ 3 мин. четене

Водещите щатски индекси успяха да запишат нова сесия на силни повишения, като фокусът отново попадна върху технологичния NASDAQ, който с ръст от 1.4% успя да премине на положителна територия от началото на годината и да изтрие натрупаните до момента загуби. Междувременно индустриалният Dow Jones и широкият S&P500 напреднаха със съответно 0.9% и 1.2%, подкрепени от очакванията щатската икономика поетапно да възобнови дейност. Настроенията на инвеститорите не бяха помрачени дори от данните, че за последната седмица 3.17 млн. американски граждани са подали молби за помощи при безработица.

Водещите европейски борсови индекси също приключиха търговия на зелено, след изненадващите новини за ръст от 3.5% на износа на стоки от Китай за месец април, при прогнози за понижение от 15.7%. Паневропейският Stoxx600 скочи с над 1%, като секторът на търговците на дребно се отличи с най-добро представяне. DAX, CAC и FTSE100 приключиха търговия с ръстове от по близо 1.5%.

Междувременно Английската централна банка запази непроменена основната си лихва на 0.1%, но съобщи, че е готова да предприеме допълнителни действия, ако икономическата криза, причинена от коронавирусната пандемия, продължи да се влошава. Очакванията на икономистите са брутният вътрешен продукт на Великобритания да намалее с 14% тази година.

Акценти днес                                                

Икономически данни – САЩ

Акцентът за седмицата ще падне върху месечните данни за новооткритите работни места в неселскостопанския сектор на САЩ, които ще бъдат публикувани в петък в 15:30 часа българско време. С оглед на досегашните обезпокоителни данни от пазара на труда в страната, икономисти прогнозират секторът да регистрира загуба на 21 млн. работни места и скок на безработицата до 16%. Данните се очакват с голям интерес, поради което може да се очаква повишена волатилност на капиталовите пазари.

Инструмент на фокус - Renault

След като успя да се отдалечи от историческите си дъна от месец март, акцията на Renault започна движение в рейндж с граници 20 и 16 евро. Това ни дава отлична възможност за краткосрочна спекулативна търговия, като всеки неуспешен пробив на някоя от границите може да бъде последван с вход в позиция.

USD/CAD

В края на април валутната двойка даде индикации за край на низходящия тренд, след като не успя да образува поредно по-ниско дъно, което беше последвано и от възходящ импулс. Индикаторът MACD преминава на положителна територия, след образуването на възходящо пресичане, което подкрепя бичите ни нагласи. Удачен момент за покупка е желателно да се потърси на по-нискочестотна графика.     

XAG/USD

И през настоящия месец среброто продължава движението си в низходящ трендови канал, изпитвайки затруднение да прескочи съпротивата на 200-периодната ЕМА. Подвижната средна се намира в близост до горната граница на канала, което увеличава шансовете за неуспешен пробив. При потвърждение за такъв, вход в къса позиция ще бъде оправдан като целта ще бъде ниво 14.75. При успешен пробив обаче, рязко поскъпване е силно вероятно.

EU50

От началото на април европейският борсов индекс се движи хоризонтално, подкрепен около ниво 2800 пункта и ограничен от съпротивата на 200-периодната експоненциална средна. Изключение прави фалшив пробив от края на месеца, който бива бързо заличен. След последното отскачане на цената от подкрепата EU50 отново се отправя към тест на границата около 2900 пункта, като при неуспех, вход в къса позиция ще бъде оправдан.

Коментари: 0