„Рестарт“ за голяма част от бизнеса в Япония следващата седмица

Правителството предвижда край на извънредното положение в някои области

„Рестарт“ за голяма част от бизнеса в Япония следващата седмица

Снимка: БТА

564 ~ 2 мин. четене

Япония се подготвя да облекчи ограниченията, свързани с борбата срещу коронавируса, в някои части на страната, а все по-голям брой бизнеси планират да възобновят дейността си, предава Reuters. Икономическият министър Ясутоши Нишимура заяви в петък, че правителството обмисля отпадане на извънредното положение в някои региони, където ежедневно се отчита липса на нови случаи на коронавирус.

„Броят на новите инфекции на коронавируса значително намалява. Има все повече префектури без нови случаи, така че вдигането на извънредното положение вече се вижда“, заяви той пред репортери.

След като блокадата доведе до рекордно свиване на сектора на услугите в Япония миналия месец, предприятията започнаха плахо да възобновяват дейността си. Веригата магазини за облекло Uniqlo отвори отново 48 свои магазини в Япония в четвъртък, включително няколко големи магазина в Токио и Осака, а най-големият оператор на супермаркети в региона Aeon Co заяви, че възобновява дейността в търговските си центрове.

Япония тази седмица удължи националното си извънредно положение до края на май, но заяви, че ще преоцени ситуацията на 14 май и евентуално ще премахне мерките по-рано за някои префектури.

Досега осем от префектурите на Япония позволиха на бизнесите да възобновят дейността си, като в това число влизат и кафенета, барове и спортни клубове. Други 17 префектури планират да дадат зелена светлина за "рестарт" на бизнеса следващата седмица.

Японската управляваща коалиция е решена да предложи облекчение от наема за малки фирми, засегнати от пандемията, съобщава бизнес вестник Nikkei.

Данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на Япония за първото тримесечие ще бъдат оповестени на 18 май, като според икономистите, анкетирани от Reuters, третата по големина икономика в света се е свила на годишна база с 4.6% през този период. Мнозина смятат, че спадът ще бъде още по-дълбок през текущото тримесечие.

Към петък Япония е потвърдила 15 500 коронавирусни инфекции в страната и 590 смъртни случаи.

Коментари: 0