Разкриват \"Панамските документи\" изцяло

Огромната база данни на \"Мосак Фонсека\" ще бъде публикувана днес

Разкриват \
"Панамските документи", които уличават високопоставени политици, спортисти и бизнесмени в неплащане на данъци, ще станат достъпни изцяло за обществеността от днес. Това обяви Международният консорциум на разследващите журналисти, който направи разкритията. 

От днес ще бъде публикувана базата данни, съдържаща информация за над 200 хиляди дружества и фондации, регистрирани в 21 данъчни убежища в цял свят. 

Припомняме, че в началото на април Панамските документи предизвикаха редица скандали и доведоха до оставките на премиера на Исландия и испански министър. 

Разкритата информация от около 11 милиона документи на панамската адвокатска фирма "Мосак Фонсека", показаха как в големи мащаби се ползват офшорни дружества за прехвърляне на активи в непрозрачни територии с либерална данъчна фискална политика.

В документите от Панама изплуваха и имената на българи. Това са имената на семейството на бизнесмена Николай Банев и съпругата му Евгения, на бизнесмена Петър Манджуков, на бившия шеф на външнотърговската банка Чавдар Кънчев и  на Ангел Иванов Божилов, който се прочу като последния работодател на Петко Сертов преди мистериозното му изчезване през декември 2014 г. 
Коментари: 0