Гръцкият парламент одобри пенсионната реформа

Тя предвижда намаляване на пенсиите и увеличаване на осигурителните вноски и данъци

Гръцкият парламент одобри пенсионната реформа
Парламентът в Гърция одобри официално пенсионната и данъчна реформа, необходими за получаване на нови помощи от международните кредитори на Гърция. При гласуването на промените, съпътствани от множество протести и размирици в цялата страна, 153 депутати гласуваха "за" промените и 143 "против". 

Всички 153 депутати от управляващата коалиция - депутатите от крайно лявата партия "СИРИЗА" и суверенистката формация "Независими гърци", подкрепиха новата серия реформи.. Опозицията, без изключение, гласува против промените.

Припомняме, че реформата предвижда намаляване на най-високите пенсии, сливане на множество осигурителни фондове и увеличаване на осигурителните вноски и данъци, най-вече за хората със средни и високи доходи. 

Междувременно Гърция бе завладяна от обща стачка, която парализира страната по призива на синдикатите в знак на протест срещу реформата. Първоначално около 20 хил. души се включиха в мирен протест пред парламента снощи, който по-късно прерасна в размирици и сблъсъци с полицията. Демонстрантите замеряха униформените с камъни, бомбички и столове, а те от своя страна отговориха със сълзотворен газ. 

Пакетът мерки бе одобрен от гръцкия парламент преди извънредното заседание на Еврогрупата в Брюксел днес, на което ще се обсъди помощта за Гърция, пише БНТ. 
Коментари: 0