Липса на кадри в шивашкия бранш

Въпреки немалкото възнаграждение, трудно се намират млади хора

Липса на кадри в шивашкия бранш
Българските предприятия за производство на облекла и текстил все по-трудно намират работна ръка. Собствениците на фирми страдат от липсата на подготвени кадри, въпреки, че изделията се изнасят успешно на чужди пазари и браншът има развитие и в бъдеще. 

"Много трудно намираме млади хора под 35 години, независимо от възнаграждението, които желаят да работят като шивачи, кроячи или техници за шивашките цехове" казва Володя Стоянов, собственик на предприятие за облекло и текстил в Сандански и Белица, цитиран от БНТ. 

Той смята, че отношението на младите хора към труда, не само към шивачеството, но и към строителните дейности, електротехниката и други дейности, е негативно, а заплатите в бранша не са малки. 

Средната работна заплата в неговото предприятие е 650 лв. на месец. Стоянов е усвоил и европейски средства за енергийна ефективност на шивашкото предприятие и за квалификация на служителите. Той не може да си обясни защо 3 хиляди безработни, които се водят в Бюрото по труда в Сандански, предпочитат да взимат по 350 лв., вместо да се трудят. 

"Наемаме млади работници с цел обучение и плащаме възнаграждения докато ги учим в рамките на 6 месеца. Даваме им възможност да се развиват. Опитваме се да ги стимулираме с ваучери за храна и различни други условия, само с цел да ги привлечем", разказва собственикът на шивашки цехове. 

Няма специализирани училища, които да обучават кадри за шивашкия сектор. От бранша са категорични, че за да има оператори за шевни машини, конструктори, моделиери, е необходимо да се върнат професионалните училища и техникумите, от които преди години са излизали доста добри специалисти.

Коментари: 0