Реформите в енергетиката трябва да продължат

Преборихме се 150 български предприятия да са конкурентни, казва носителят на специална награда "Почетен златен знак на КРИБ"

Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори:

Реформите в енергетиката трябва да продължат

Снимка: Икономика - Александър Нишков

296 ~ 1 мин. четене

Изненадан съм изключително приятно от приза ми в „Мистър и Мисис Икономика“. Впечатлен съм от конкурса, от начина на провеждането му и мога да кажа само суперлативи. Приемам почетната значка на КРИБ като една престижна оценка за екипната работа на федерацията, която управлявам.

Това, с което се гордея най-много през 2016 г. е, че се преборихме 150 български предприятия да получат облекчение за плащане на зелена енергия и да бъдат конкурентноспособни не са у нас, но и в чужбина. Когато се инвестира на зелено, процедурите за снабдяване с електроенергия са бавни, което е пречка за желаещите да изградят мощности. Предприятията, които кандидатстват, за да получат това облекчение, са такива, които работят не само за българската икономика, но и изнасят голяма част от продукцията си в Европа и по света. Както стана ясно, тази наредба, за която настоявахме, бе одобрена от Европейската комисия, която каза „да“ на българската икономика.

През 2017 г. ще продължим в същия дух, защото има още много какво да се случи и в индустриалните политики, и в енергетиката. В този сектор вече започнаха реформи, които трябва да продължат и да бъдат успешни, защото основната ни цел е енергетиката да работи на един нормален пазарен принцип.

Подкрепи Economic.bg