Призванието на одитора е да защитава обществения интерес

Да върнем доверието в професията, казва носителят на специална награда „Обществено отговорен финансов одит”

Рени Йорданова, управляващ съдружник в АФА ООД:

Призванието на одитора е да защитава обществения интерес

Снимка: Икономика - Александър Нишков

4835 ~ 1 мин. четене

Инициативата „Мистър и Мисис Икономика“ е чудесна. Членовете на КРИБ са с основен принос за изграждането на българската икономика. Те имат сериозен принос за развитието на страната ни и чрез много инициативи, включително и такива в подкрепа на родни студенти.

Аз и моят екип сме сред основателите на одиторската професия в България, а аз съм един от първите одитори в България, който е положил изпита си пред международна комисия, защото самата професия бе основана на този принцип. България е единствената страна в Източния блок, която възстанови одиторската си професия, след плановата икономика, чрез полагане на изпити пред международно жури.

Добрият одитор, освен професионалист, трябва да бъде етичен, отговорен и да спазва всички правила за независимост, защото само тогава той може да защитава обществения интерес, което всъщност е призванието на нашата професия.

В последните години одиторите у нас бяхме подложени на огромно напрежение, но успяхме да се справим. Живеем във време, в което правилата в световен мащаб се променят непрекъснато.

Отговорностите към одиторите у нас са завишени, дори в сравнение с тези в развитите европейски държави.  Една от основните ни цели е да върнем доверито, което тази професия имаше. Подписът на одитора  трябва да означава гаранция за качество.


Подкрепи Economic.bg