Рекорден срив на промишлените поръчки в Германия

През март те бележат над 15% спад

Рекорден срив на промишлените поръчки в Германия

Снимка: БТА

6346 ~ 1 мин. четене
Поръчките за германски промишлени стоки се сринаха през март до най-ниското си ниво от началото на воденето на статистика през 1991 г., показват данни в сряда, цитирани от Reuters. Те са доказателство, че коронавирусът e намалил вътрешното и външното търсене на стоки от най-голямата европейска икономика.

Данните на Службата за статистика показват 15.6% спад на поръчки за стоки, произведени в Германия. Реалността се оказа значително по-лоша от предварителните прогнози на анкетираните от Reuters анализатори, които очакваха 10% понижение.

Германия е подготвена за най-дълбоката си рецесия след Втората световна война, предупреди министърът на икономиката, коментирайки блокирането, довело до затварянето на магазини, предприятия и фабрики, докато в страната започна постепенно облекчаване на ограниченията.

Властта в Германия отдаде драматичния спад в поръчките на глобалния икономически шок от коронавируса и предприетите стъпки за забавяне на разпространението му. „Очаква се производството да намалее рязко от март нататък поради коронавируса“, се казва още в изявление на министерството на икономиката.

Вътрешните поръчки са  с 14.8% по-малко, а тези от чужбина с 16.1%. Това е голям удар за експортно ориентираната икономика.

Коментари: 0