Бизнес активността в еврозоната почти замръзна през април

Колективните действия на ЕС и правителствата може да не са достатъчни

Бизнес активността в еврозоната почти замръзна през април

Снимка: Unsplash

Бизнес активността в еврозоната почти спря през миналия месец на фона на налаганите от правителствата блокировки с цел преустановяване на разпространението на коронавируса. Мерките доведоха до принудителното затваряне на фабриките, магазините и ресторантите, като секна и стремежът на хората към развлечения, показа проучване, цитирано от Reuters.

Коронавирусът е заразил около 3.6 милиона души в световен мащаб и е убил над 250 000. На гражданите бе заръчано да спазват социална дистанция и да останат по домовете си. Всичко това срина икономическата активност, а веригите за доставки масово бяха прекъснати.

За борба с икономическото въздействие Европейската централна банка обеща да закупи активи за над 1 трилион евро през тази година, а правителствата очертаха помощни планове за стотици милиарди в подкрепа на бизнеса и домакинствата.

Но техните колективни усилия може да не са достатъчни.

Последният индекс PMI на IHS Markit, измерващ общата бизнес активност в еврозоната и разглеждан като добър показател за икономическото здраве, се понижи до 13.6 пункта през април от достигнатите по-рано през март 29.7. Сегашното му ниво е най-ниското отчетено от началото на проучването през 1998 г.

Това е малко по-добре от предварителното очакване за 13.5 пункта, но далеч от нивото на 50-те, което се счита за разделителна линия между растежа и свиването.

„Степента на икономически спад в еврозоната беше оголена от рекордни спадове във всяка страна, изследвана през април, като продукцията спада с безпрецедентни темпове в секторите на производството и услугите в региона“, казва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit. Всички очакваха лоши данни за април, но „мащабът на спада все още е шокиращ“, отбелязва Уилямсън. 

На база данните от PMI сега очакванията на експерта са за спад от 7.5% на БВП на еврозоната през второто тримесечие. Анкета на Reuters в края на миналия месец навежда на още по-мрачна прогноза – за свиване с 9.6% през това тримесечие.

Коментари: 0