Заведенията ще бъдат затваряни, ако не спазват мерките

В страната има около 79 000 заведения и само около 800 инспектори, които имат и други задължения

Заведенията ще бъдат затваряни, ако не спазват мерките

Снимка: Screenshot/БНТ

1632 ~ 2 мин. четене
Заведенията, които не спазват противоепидемичните мерки, ще понесат най-тежкото наказание – затваряне. Това обяви д-р Любомир Кулински, директор на дирекция „Контрол на храните“ в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), пред БНР. 

Заведенията могат да посрещат клиенти от днес, но при определени условия, най-важните от които са дистанция, лични предпазни средства и завишена хигиена. Собствениците нямат нужда от предварително разрешение за това, но тяхна е отговорността да изпълнят изискванията. Агенцията по храните, от своя страна, започва масови проверки дали те са спазени. 

БАБХ е публикувала инструкции към собствениците на заведения за това как да спазят правилата. Една от тях е за обучения на персонала. „Много зависи от съзнанието и дисциплината и на клиентите, и на персонала“, коментира Кулински. Той изтъкна, че ежедневно трябва да се следи здравословното състояние на служителите и всеки с грипоподобни симптоми да бъде отстраняван от работа, а регионалните здравни инспекци да бъдат информирани.

Позовавайки се на международни експерти, включително на Световната здравна организация, Кулински успокои, че коронавирусът не се предава чрез храна. Според него почти няма шанс от заразяване по такъв начин. 

Около 79 000 са всички заведения за обществено хранене в страната, според данните в Националния регистър, поддържан от БАБХ. Агенцията има ограничен ресурс от инспектори – по контрола в работят около 800 души. 

Тези 800 служители за цялата страна имат задължения не само към заведенията и ресторантите, но и към други хранителни обекти. През последните дни например те трябва да следят и за произхода и годността на агнешкото в магазините. 

„С ресурса, който имаме, правим всичко възможно да правим качествен и задълбочен експертен контрол“, коментира още Кулински.

Подкрепи Economic.bg