Рекордни върхове за водещите американски индекси

Щатският петрол достигна най-високата си цена от две години насам

Рекордни върхове за водещите американски индекси

Силна последна сесия за седмицата донесе нови рекордни върхове за водещите щатски индекси. Технологичният NASDAQ се отчете с най-голям ръст от 0.7%, достигайки 6 764 пункта, благодарение на силното представяне на гигантите в сектора. Книжата на Apple поскъпнаха с над 2%, след като със своите $2.07 печалба върху акция и приходи от $52.6 млрд. за изминалото тримесечие, компанията разби очакванията на анализаторите. Междувременно производителят на мобилни чипове и процесори Qualcomm добави 12% към стойността си, след появилите се слухове за възможно сливане с Broadcom, оценявано на над $100 млрд. Dow Jones и S&P500 също приключиха търговията с нови върхове от съответно 23 539 и 2 587 пункта, записвайки четвърта поредна седмица на повишение.

В часовете преди отварянето на щатската търговска сесия инвеститорите обърнаха фокуса си към месечните данни за пазара на труда в страната. Националното Бюро по статистика на труда оповести, че американската икономика е добавила 261 000 нови работни места през месец октомври. Въпреки че резултатите бяха далеч от очакваните от анализаторите 310 000, пазарите реагираха спокойно, без извънредна волатилност. Европейските фондови борси също приключиха деня на зелена територия, подкрепени от нова доза добри финансови отчети. Най-силно представяне записаха компаниите от сектора за производство на храни и напитки с ръст от над 1% в края на сесията. Данните за производствения сектор в САЩ успяха да заличат колебанието около пазара на труда в страната и тласнаха долара спрямо основните му конкуренти. Това неминуемо оказа влияние върху цената на златото и ценният метал поевтиня до $1 269 за тройунция.

Междувременно криптовалутата Bitcoin удари нов рекорд, преминавайки границата от $7 500. На пазарите за суровини щатският петрол достигна най-високата си цена от две години насам, след появилите се новини за намаляващото производство от петролните платформи в САЩ. В края на деня барел лек суров петрол се търгуваше на цена от $55.69, а европейският сорт Брент – на цена от $62.03.

Финансови отчети Q3 – САЩ

Сезонът за публикуване на финансовите отчети за третото тримесечие на годината продължава и през новата седмица. В понеделник редица компании ще изнесат своите резултати, като пазарните участници могат да съсредоточат вниманието си върху тези на Sysco Corporation и CVS Health Corporation, които ще бъдат оповестени преди началото на щатската сесия, както и върху тези на The Priceline Group Inc., които ще бъдат публикувани в часовете след затваряне на търговията. Очакванията на анализаторите за регистрирана печалба на акция са съответно $34.31, $0.73 и $1.49, при резултати от $30.94, $0.67 и $1.64 за същия отчетен период през 2016.

AT&T Inc. – Седмична

Акцията на един от гигантите в телекомуникационния сектор на САЩ търпи тежки времена, след четири последователни седмици на значително поевтиняване. Натискът от 50 и 100-периодните средни задълбочават понижението и индикаторът стохастик навлиза в територия на препродаден пазар. В дългосрочен план можем да видим образуване на зона на подкрепа около $32, която ограничава низходящите движения през последните години. Неин пробив ще бъде приет като значителен сигнал за продължаване на негативния тренд, докато отскачане във възходяща посока ще открие добра възможност за покупка на акцията.

EUR/USD – Дневна

На дневната графика на EUR/USD можем да видим добре изразената формация „Глава и Рамене“ (Head and Shoulders). Фигурата е образувана след продължителен възходящ тренд на валутната двойка, което ни кара да смятаме, че предстои корекция на цената. Понижението под стойност от 1.17 е сигналът, който приемаме за влизане в къса позиция, тъй като това е нивото, което подкрепя двете „рамене“ на формацията. За пазарните участници, целящи краткосрочна търговия, ниво от 1.15 е подходящо за пласиране на take profit поръчка.

OilUK – Дневна

Европейският сорт петрол продължава поскъпването си, като след последното отскачане от подкрепящата тренд линия, цената пробива психологическите $60 за барел, достигайки двугодишен връх. Осцилаторът MACD показва уверено възходящо движение към момента, без сигнали за възможна корекция. Влизане в дълга позиция е желателно да бъде придружено със стоп за прибиране на печалбите около ниво от $65, където може да се потърси следваща съпротива. 

CAC40 – Дневна

След като прекрати низходящия си тренд, френският индекс имаше нужда от два месеца, за да възвърне своите позиции и отново да премине границата от 5 500 пункта. Индикаторът на относителната сила RSI се намира в зона на прекупен пазар, което очакваме да доведе до краткосрочна корекция, която да бъде ограничена до ниво от 70 пункта. При сигнал за надмощие на биковете, покупка на CAC40 има потенциал да достигне до нов локален максимум от 5 600 пункта.

Коментари: 0