Ремонтират „Петрохан“ и 195 км пътища с европари

По-голямата част от тях са в Северна България

Ремонтират „Петрохан“ и 195 км пътища с европари
4190 ~ 2 мин. четене

43 км от второкласния път, минаващ през прохода „Петрохан“, ще бъдат ремонтирани. Освен тях е предвиден ремонт на още 195 км второкласни и третокласни пътища. Финансирането идва от Европейския фонд за регионално развитие. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Предвено е обновяването на общо 238 км пътища. Агенцията ще кандидатства за финансиране по ОП „Региони в растеж“ (ОПРР), като до дни ще бъдат стартирани тръжните процедури за избор на изпълнители на строително-монтажните работи и надзор.

По-голямата част от шосетата са в Северна България. Освен това през Петрохан, основно ще бъдат ремонтирани 30 км от второкласния път Варна-Добрич-Кардам, 21 км от пътя Търговище-Разград, 17,4 км от този между Враца и пещерата „Леденика“, 27 км от пътя Севлиево- Габрово, около 12 км от пътя Плевен-Ловеч-Троян-Кърнаре.

За Южна България пътната агенция кандидатства за средства от ОПРР със 7 проекта. Първият е за ремонт на участъци с обща дължина от 39,1 км в областите Стара Загора и Сливен. Вторият е за основен ремонт на почти 51 км от пътя Чирпан-Симеоновград. За Хасковско друг кандидатстващ проект включва 23,4 км от пътя Полски градец-Тополовград-с. Устрем.

За финансиране по регионалната програма ще се кандидатства и за 2 шосета в Родопите – 35,7 км от пътя Стойките-Широка лъка-Михалково и за 36,6 км от пътя между Михалково и Кричим. Друг проект е за обновяването на 26,1 км от пътя Кърджали-Мост-Манастир.

В областите София и Перник пари по ОПРР ще се искат за 2 участъка с обща дължина от 42,5 км от третокласния път Богьовци-Сливница-Ракита-Брезник-Пали лула.

Един от кандидатстващите проекти на пътната агенция е за третокласния път Провадия-Дъскотна-Айтос, свързващ Севрена и Южна България. От него ще се обновята участък с дължина 33,5 км.

Коментари: 0