Заплатите в туризма скачат заради липса на кадри

Квалифицираните работници масово предпочитат Испания, Германия и Гърция

Заплатите в туризма скачат заради липса на кадри

Хотелиери и ресторантьори от Южното и Северното Черноморие масово вдигат стартовите заплати, за да успеят да наберат подготвен персонал преди старта на сезона. Търсенето е по-голямо от м.г., защото се очаква солиден ръст на летовниците и в играта се включват дори малки крайморски селища, за които сезон 2015 г. бе пълно фиаско.

„Заплатите за персонала т.г. са много атрактивни, особено за квалифицирания персонал. Стига да има кадри, месечните възнаграждения са много по-добри от м.г.”, заяви хотелиерът Веселин Налбантов, член на управата на Съюза на собствениците в Слънчев бряг. По думите му търсят се от пикола до управители.

Големи курорти като Албена, където ще наемат близо 3000 души, предлагат с 10-15% по-високи заплати. Най-ниските оферти за бармани и сервитьори по морето вече са 500 лв., за помощник-готвачи – 600-800 лв., а за майстор-готвачи минимумът е 1200 лв., пише в. „Труд”.

Липсват обаче достатъчно добре подготвени хора, защото те вече имат договори с хотели в Испания, Германия и Гърция, показаха тематичните трудови борси.

Сериозен глад има за кадри с руски език предвид прогнозите на туроператори, че това лято у нас ще почиват 20% повече руснаци.

На помощ на туристическия бранш се притекоха от социалното министерство. От Бюрото по труда във Варна вече обучават 650 безработни за работа в туризма. Най-голям наплив има за курсовете за готвачи и сладкари, докато за сервитьори липсва интерес, каза шефът на Регионалната служба по заетостта във Варна Пламен Начков.

Коментари: 0