Национален протест на лекарите на 6 април

Медиците са против пръстовия идентификатор и минималната продължителност на прегледа

Национален протест на лекарите на 6 април
3731 ~ 2 мин. четене

Лекарите са готови за общонационален протест на 6 април. Трети ден продължава недоволството на общопрактикуващите лекари и то вече обхваща половината области в страната, съобщи bTV.

Преговорите, които трябваше да сложат край на бунта на медиците, се провалиха. Така нови 9 области в страната, сред които София-област, Бургас и Пловдив се включват в протестите. Днес бунтът на личните лекарите трябва да обхване цялата страна с още 10 области.

В Бургас пред единствения дежурен кабинет в града се образува опашка, а пациентите се изнервиха.

Междувременно здравното министерство и лекарите се опитаха да се помирят, но опитът не завърши успешно. Здравният министър Петър Москов предложи повече направления за хипертониците, както и край на глобите за лични лекари, надвиши лимитите за направления.

„Вчера аз чух от протестиращите лични лекари, че не става въпрос за пари. Приемам го това нещо. Във връзка с техните искания върнахме тези профилактични прегледи за хипертоници”, коментира Москов.

„Ние искаме промяна в начина на мислене в системата. Не пожелаха да отстъпят да няма още един лист хартия от направленията за болници, когато се изпраща за хоспитализация пациента, каза председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров.

Личните лекари са против пръстовия идентификатор и настояват да се премахне минималната продължителност на прегледа – 30 минути. Частта от мотивирани искания на личните лекари е взета в предвид от касата, промени в наредбата за пакета дейности, гарантиран от НЗОК. т.е в пакета е върнат ангажимента за 24-часовия ангажимент на лекар спрямо пациента.

В навечерието на протеста здравният министър е подписал заповед големите болници да приемат пациентите на протестиращите лични лекари. Въпреки че информацията е потвърдена от няколко столични болници и съсловната организация здравното министерство отрича. По думите на зам.-министър Ваньо Шарков повод за инструкцията били след терористичните атаки от миналата седмица в Брюксел.  

Коментари: 0