Атентатите в Европа се планират в България и Хърватия

Сръбското издание на Newsweek с шокиращи разкрития за дейността на джихадистите от „Ислямска държава“ на Балканите

Атентатите в Европа се планират в България и Хърватия
3890 ~ 3 мин. четене

Държави като Хърватия и България не попадат в полезрението на службите и експертите, занимаващи се с тероризма. В същото време обаче на тяхна територия се планират терористични нападения, а участниците в атентатите минават свободно през техните земи.

Това се казва в обширно разследване на последния брой на сръбското седмично издание Newsweek. В разследването участват журналисти от Белград и Загреб, предаде БГНЕС.

На Балканите съществуват множество терористични лагери с ниска интензивност. В тях обучават, проверяват издръжливостта и готовността на привърженици на „Ислямска държава“ (ИД) да се присъединят към терористите. Това е само едно от изреченията, което може да се намери в секретния доклад на френската полиция и секретните служби, които седмичникът е получил. 

В доклада подробно се описват телефоните, които е използвал Ибрахим Абдеслам, един от парижките атентатори. Той бе погребан едва миналата седмица в Брюксел, ден преди ареста на най-търсения терорист в Европа – неговият брат Салах.

В секретните данни са номерата на мобилните телефони, които са използвали техните роднини, приятели и съратници в престъплението. SIM-картите от Мароко, Белгия и Турция са най-често използвани на Балканите. И по-точно в Хърватия, Албания, България. Сърбия не се споменава, поне официално, но експертите подчертават, че не трябва да се заблуждаваме, че страната ще бъде заобиколена.

„Трагичните събития във Франция и Белгия са пряко свързани с този регион. Откритите телефонни номера, които са използвали хората от обкръжението на задържания терорист, потвърждават, че Балканите са важна брънка от терористичната верига. Но все още е рано да се изнасят оперативна информация“, казва пред Newsweek служител на сръбската Агенцията за сигурност и информация (БИА).

Професорът и експерт по въпросите на тероризма от Факултета по политически науки на университета в Белград д-р Драган Симеонович твърди, че всички нападения, включително и тези от 11 септември в Ню Йорк, са били свързани с Балканите. Според него „западните служби грешат, че не обръщат внимание на държавите, където няма много мюсюлмани“.

„Екстремистите използват този факт и там укриват своите важни играчи. Държави като Хърватия и България не попадат в полезрението на хората, занимаващи се с тероризма. В същото време обаче в тях се планират терористични нападения, а участниците в тях минават свободно през техните земи“, твърди той.

От докладите на френските спецслужби става ясно, че терористите използват апарати Samsung със SIM-карти от Хърватия и Албания. Разговорите, които провеждат са много кратки до 30 секунди, което подсказва, че става въпрос за бързи поръчки и оперативни послания и заповеди.

Предполага се, че картите са закупени от терористите на път от Сирия за Европа, когато са преминали през Хърватия. Никой не знае точният им брой, но със сигурност са били стотици, а някои говорят за хиляди привърженици на ИД.

Google отказва всякаква информация на френските служби, но от централата на Samsung са предали цялата информация за използваните телефони. Засечени са обаждания на роднина на един от терористите в Париж Хасан Аит Булачен в Хърватия. В този случай е използвана предплатена SIM-карта, която не е била регистрирана на нито едно име.

„Днес Европа се намира там, където САЩ бяха преди 11 септември 2001 г. – в капана на собствената си заблуда, на визията си за свобода и демокрация, но, в същото време, е разединена по отношение на сигурността за гражданите си“, смята Симеонович.

Без да се залага на човешкия фактор и да се работи на терен, иначе няма как да се постигнат резултати. В Русия например е изключително силна мрежата от агенти, инфилтрирани сред терористите. Това позволи през 2014 г. да бъдат предотвратени 369 терористични атаки, а през 2015 г. – 400. В САЩ също се осъзнаха. 

В албанската група от Македония, към която се присъединиха турчин и йорданец, бе вкаран един косовски албанец. Благодарение на това, властите разбраха, че се готви атентат срещу президента. С придобития опит днес агентите се изпращат навсякъде, където това е възможно.

Все още малко се знае за това какво е точно положението на Балканите. Според официалните власти ситуацията е стабилна и балканските държави не са сред основните мишени – те са със средно ниво на риск, се казва още в разследването на изданието.  

Коментари: 0