Решение на германски съд ще позволи на хиляди, засегнати от Дизелгейт, да получат обезщетение

Автомобилният производител ще се свърже с всички клиенти, подали иск зарди скандала

Решение на германски съд ще позволи на хиляди, засегнати от Дизелгейт, да получат обезщетение

Снимка: pixabay

2918 ~ 2 мин. четене

Федералният съд на Германия се произнесе по делото срещу Volkswagen заради манипулираните вредни емисии – случаят, познат още като Дизелгейт. Днес съдът се произнесе по казуса с Херберт Гилбърт, който поиска да му бъде възстановена пълната покупна цена на автомобила му, и обявявайки, че автомобилният производител трябва да направи това, съобщава Euronews.

Говорител на VW обяви, че компанията ще се свърже с всички клиенти, които са подали иск срещу нея заради скандала и ще им предложи възстановяване на парите, ако върнат своя автомобил. От Volkswagen казват още, че това не е повод за подаване на нови искове и уточни, че все още има „много неизвестни“ по случая, като давността на исковете.

Днешното решение на съда може да реши съдбата на още няколко хиляди текущи искове срещу VW. Най-малко 11 милиона автомобила бяха замесени в скандала, от които осем милиона в Европа.

Скандалът около манипулираните данни от устройствата за управление на вредните емисии на двигателите на колите досега струва на Volkswagen повече от 30 милиарда евро (32.7 милиарда долара) регулаторни глоби, наложени главно в САЩ, пише Reuters.

В Съединените щати властите въведоха забрана за движение на тези автомобили заради манипулираните вредни емисии. Това предизвика вълна от искове от страна на клиентите за обезщетение. Европейските власти не предприеха тази стъпка и това накара Volkswagen да твърди, че няма причина за компенсации. Вместо това европейските власти принудиха гиганта да актуализира софтуера си за контрол на двигателя, за да гарантира, че филтрите срещу замърсяване са активирани и наложиха огромни глоби за измама и административни нарушения на автомобилния производител.

Коментари: 0