Reuters: Първата крачка на България към еврото ще получи подкрепа от ЕС

Според европейски представители страната ни ще бъде одобрена за банковия съюз, щом подаде молба за приемане

Reuters: Първата крачка на България към еврото ще получи подкрепа от ЕС

Снимка: Pxhere

2102 ~ 1 мин. четене
Очаква се днес финансовите министри от Еврозоната да дадат зелена светлина на желанието на България да се присъедини към банковия съюз на ЕС, предаде агенция Reuters, позовавайки се на европейски представители. Влизането в банковия съюз е първата крачка за членство в Еврозоната.

България изпълнява номиналните критерии да премине към единната европейска валута – ниска инфлация, здравословни публични финанси и отдавна фиксиран курс на лева към този на еврото. Страната ни обаче е и най-бедната в ЕС, като освен това корупцията е често срещано явление, а имаме и проблемни банки. Това хвърля сянка върху амбициите ни да влезем в Еврозоната.

Според представител на ЕС, пожелал анонимност, финансовите министри от Еврозоната днес ще се съгласят България да получи график за следващите си стъпки към преминаване към еврото. Според европейския източник, министрите ще приемат искането на София за влизане в банковия съюз, щом бъде внесено официално такова – ход, който се очаква през идните дни или дори часове.

Страните членки на ЕС, които са в банковия съюз, прехвърлят на европейските организации правомощията да надзирават централните им банки и да се справят с проблемните кредитори.

Подкрепи Economic.bg