Рияд се бори за повишаване на петролните цени

Търсенето на нефт до края на 2021 г. ще остане на нивото на 2013 г.

Рияд се бори за повишаване на петролните цени

Саудитска Арабия се бори със зъби и нокти не само за запазване, но и за увеличаване на петролните цени. Това е изводът от току-що публикувания септемврийски доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

През август картелът ОПЕК+ е изпълнил споразумението за намаляване на добивите общо с 97%, пише в доклада на МАЕ. Само Саудитска Арабия обаче е съкратила своите добиви със 103%, а другият голям производител – Русия – с 98 на сто.

През август Рияд е увеличил добивите си на „черно злато“ само с 500 хил. барела дневно в сравнение с юни – до 8.94 млн. барела дневно. По този начин страната е преизпълнила своите задължения по споразумението за намаляване на добивите с 3%, пише в доклада.

Русия пък през август е увеличила добивите си с 420 хил. барела дневно – до 9.04 млн. барела дневно, с което не е изпълнила задълженията си по споразумението с 2%, но пък отново е излязла начело като най-голям петролен производител.  

Общо за разширения картел ОПЕК+ добивите през август са скочили с 830 хил. барела дневно в сравнение с юли – до 24.51 млн. барела среднодневно. Това обаче означава, че картелът е произвел с 4.8 барела среднодневно по-малко петрол от авгут 2019 г., пише в септемврийския доклад на МАЕ. Агенцията прогнозира световното търсене на петрол до края на годината да остане на нивото от 2013 г. – по около 91.7 млн. барела дневно.

МАЕ леко повишава прогнозата си търсенето на нефт за 2021 г. с 5.5 млн. барела дневно. Така прогнозата на агенцията за цялата следваща година ще остане в рамките на 97.1 млн. барела дневно, т.е. на нивото от 2013 година. В предишния си доклад МАЕ прогнозира за догодина малко по-нисък ръст на търсенето – с 5.2 млн. барела дневно.  

Коментари: 0