Румен Радев призова да „материализираме” посещението на Медведев

Той добави, че не иска България да става заложник на чужди интереси

Румен Радев призова да „материализираме” посещението на Медведев

Президентът Румен Радев призова българското правителството да „материализира визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в България, а не да ставаме заложник на чужди интереси“. Това коментира държавният глава преди срещата на високо равнище на страните от Б9 в Кошице.

„Тук съм, за да не допусна друг да решава бъдещето на българските енергийни проекти”, добави Радев.  

Той добави, че при подготовката на срещата е установил, че определени текстове на предварително изготвената декларация застрашават реализацията на важни инфраструктурни проекти от наш национален интерес и цели да направи необходимото проблемните текстове да бъдат извадени от декларацията.

В рамките на международния форум България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша ще обсъдят въпроси на сигурността в рамките на колективния подход на НАТО.

По думите на Румен Радев НАТО има достатъчно механизми за изработване на единна политика, докато регионалният формат изостря риториката, което не кореспондира с политиката на сдържане и диалог, възприета от Алианса. Президентът добави, че за съжаление неформалната инициатива Б9 се е отдалечила от замисъла си и дори създава рискове за интересите на деветте държави членки, отивайки отвъд приети от всички 29 съюзници подходи.

Коментари: 0