Русия отваря вратите си за „проблемния“ Huawei

Тръмп зарази и други страни с враждебното си отношение към китайския гигант

Русия отваря вратите си за „проблемния“ Huawei

Снимка: БТА

5034 ~ 1 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Докато САЩ затръшват врата след врата пред Huawei, повличайки и съюзниците си да правят същото, далечна Русия е готова да си сътрудничи с Китай и нейния технологичен гигант по внедряването на 5G технология, която Москва опитва да разработи. 

Това обяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, предава Reuters. Първоизточник на информацията е руското издание Interfax, което обаче не уточнява за каква точно 5G технология става дума. 

Huawei е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света и доскоро бе считан за предпочитания потенциален доставчик на 5G технологии за предстоящото масово надграждане на мобилните мрежи до следващото пето поколение. 

САЩ обаче активизираха офанзивата си срещу компанията на фона на разразилата се през последните години търговска война с Китай. Администрацията на американския президент Доналд Тръмп твърди, че Huawei оставя „задни вратички“ в оборудването си, така че да може да извършва шпионаж, корпоративен например, и да предоставя данни на властите в Пекин.

Официално голямото притеснение на Щатите е свързано с кражбата на интелектуална собственост, но критиците не пропускат да отбелязват липсата на американска компания, която да може да се конкурира с играчите на този така важен пазар, доминиран именно от Huawei. 

В крайна сметка Вашингтон обяви Huawei за опасен за националната сигурност и го вкара в своя „черен списък“ от компании, с които на американските фирми е на практика забранено да правят свободно бизнес. Тръмп зарази и други страни с враждебното си отношение и сега китайският гигант е в глобална немилост, поне в прозападния свят. 


Economic.bg News

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg