Жива верига от 50 000 литовци в подкрепа на Беларус

Жива верига от 50 000 литовци в подкрепа на Беларус 4 Снимки

Снимка: БТА

Около 50 000 души в Литва се хванаха ръка за ръка в жива верига, разпростряла се от столицата Вилнюс до границата с Беларус, в подкрепа на съседите си. Това се случва точно 31 години след подобна акция в балтийските страни, тогава насочена срещу Съветския съюз. 

Днешната жива верига е под надслов „Пътят на свободата“. Хиляди хора се хванаха за ръце, в които държат цветя и бяло-червени белоруски знамена (преди страната да стане част от СССР, докато сегашният флаг е почти идентичен с този на Беларуската ССР, бел.р.). 

Емблематичният 23 август 

… остава в историята на балтийските държави като символ на желанието им за свобода и отхвърляне на тоталитарния режим на Съветския съюз, от който те са част години наред. 

На 23 август 1989 г. около 2 милиона литовци, латвийци и естонци образуваха жива верига, дълга около 600 км, демонстрирайки единство и общ порив за свобода. 

Литва реши да изрази солидарност с хората на Беларус, които днес отново се борят за свобода, протестирайки срещу спорното преизбиране на президента Александър Лукашенко, управляващ страната вече 26 години.

Коментари: 0