Жива верига от 50 000 литовци в подкрепа на Беларус

Жива верига от 50 000 литовци в подкрепа на Беларус 4 Снимки

Снимка: БТА

4514 ~ 1 мин. четене

Около 50 000 души в Литва се хванаха ръка за ръка в жива верига, разпростряла се от столицата Вилнюс до границата с Беларус, в подкрепа на съседите си. Това се случва точно 31 години след подобна акция в балтийските страни, тогава насочена срещу Съветския съюз. 

Днешната жива верига е под надслов „Пътят на свободата“. Хиляди хора се хванаха за ръце, в които държат цветя и бяло-червени белоруски знамена (преди страната да стане част от СССР, докато сегашният флаг е почти идентичен с този на Беларуската ССР, бел.р.). 

Емблематичният 23 август 

… остава в историята на балтийските държави като символ на желанието им за свобода и отхвърляне на тоталитарния режим на Съветския съюз, от който те са част години наред. 

На 23 август 1989 г. около 2 милиона литовци, латвийци и естонци образуваха жива верига, дълга около 600 км, демонстрирайки единство и общ порив за свобода. 

Литва реши да изрази солидарност с хората на Беларус, които днес отново се борят за свобода, протестирайки срещу спорното преизбиране на президента Александър Лукашенко, управляващ страната вече 26 години.


Economic.bg News

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg