Цените на петрола остават стабилни, докато бурята в Мексиканския залив ограничава добива

Добивът на нефт в залива се сви с 58% заради тропическата буря Лаура

Цените на петрола остават стабилни, докато бурята в Мексиканския залив ограничава добива

Снимка: Unsplash

Цените на петрола остават стабилни в понеделник на фона на бурите в Мексиканския залив, предава Reuters. Те затвориха повече от половината от производството на петрол в региона, но ръстът на цените от това бе ограничен от продължаващите опасения, че търсенето на гориво ще бъде намалено заради увеличаващите се случаи с коронавирус.

Към 07:30 ч европейският петрол от сорт Брент поевтиня с 0.09% до 44.89 долара за барел, а лекият американски суров петрол WTI - с 0.17% до 42.27 долара за барел. И двата бенчмарка обаче отчетоха лек ръст в ранните часове на деня.

В неделя ураганът Марко и тропическата буря Лаура преминаха през Карибите и Мексиканския залив, принуждавайки енергийните компании да изтеглят работници от офшорните платформи и да преустановят производството на нефт. Производителите затвориха 58% от добива на нефт в Мексиканския залив и 45% от доставките на природен газ в неделя. Регионът представлява 17% от общото производство на нефт в САЩ и 5% от производството на природен газ в САЩ.

„Суровите цени нараснаха, тъй като двойните проблеми в Атлантическия океан могат да доведат до големи смущения с нефтените операции в Мексиканския залив. Печалбите на петрола обаче вероятно ще бъдат заглушени, тъй като несигурността на вирусите продължава да тежи върху прогнозите за търсенето“, казва Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA в Ню Йорк.

Общият брой на смъртните случаи от коронавирус надхвърли 800 хил. в събота, според данни на Reuters, като Съединените щати, Бразилия и Индия водят до увеличаването им.

Междувременно миналата седмица за първи път от март насам броят на работещите нефтени и природни инсталации в САЩ се увеличи, тъй като производителите на шистов нефт отново започнаха да сондират.

И все пак за подкрепата на цените „виновник“ бе и доклад на членове на Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) и други нефтени сили, включително Русия, че страните от групата на ОПЕК+, които изпомпваха над целите за доставка от май до юли, ще трябва да намалят продукцията си с над милион барела на ден в продължение на два месеца, за да компенсират обемите си.

Коментари: 0