S&P 500 постигна нов абсолютен рекорд

Американската здравна организация информира за потенциално лечение на пациенти, заразени с COVID-19 чрез кръвна плазма

S&P 500 постигна нов абсолютен рекорд

Снимка: БТА

412 ~ 2 мин. четене

През изминалата седмица S&P500 направи нов абсолютен рекорд на цената си след като премина предишната най-висока стойност от февруари 2020. Индексът отбеляза четвърта подред положителна седмица. NASDAQ направи седмичен ръст от 2.3% и отбеляза шеста подред положителна седмица. Акциите на Apple се повишиха с 8% за седмицата като компанията отбеляза 70% ръст от началото на годината, посочва дневният бюлетин на "Елана Трейдинг".

Американската здравна организация информира за потенциално лечение на пациенти, заразени с COVID-19 чрез кръвна плазма от пациенти, които вече са преминали болестта. Президентът Доналд Тръмп обяви, че правителството води преговори с Великобритания за ваксина срещу вируса, която да бъде тествана след минаването на изборите през ноември.

През изминалата търговска сесия европейските пазари затвориха по-ниско от очакваното, след като индекса на активността в производителния сектор спадна на 51.6 от 54.9 публикуван през юли. Цената на  FTSE100 се сви с 0.19%, докато DAX 30 спадна с 0.5% в петък. Данните от индекса затрудняват V-образната прогноза за възстановяване на европейската икономика. Въпреки това, инвеститорите са фокусирани върху влошаващите се отношения между САЩ и Китай.

Brent се понижи с 1.9% като се търгува за 44.06$ за барел, докато WTI спадна с 1.12%, търгувайки се за 42.34$ за барел. OPEC прогнозират спад в употребата на петрол с 11.2 милиона барела на ден до края на 2020, ако възникне втора вълна от COVID-19. Златото отчете още една негативна сесия след като долара получи подкрепа в петък заради скока на бизнес активността в САЩ.

Златото се сви с 0.3% за седмицата, след като затвори петъчната сесия на 1939.64$ за тройунция.       

Инструмент на фокус - Nike

Акциите на Nike се намират над образувания връх от началото на януари 104.55$. Цената успешно се задържа над образуваната съпротива, давайки сигнал за възходящо движение и пробив на образуваното движение. 50 седмичната средна се намира малко над нивото на подкрепа на движението, при силен натиск на движението, възможна корекция може да доведе цената до нивото на 50 седмичната средна.

EUR/USD

Валутната двойка се намира във възходящ канал. Цената на евро/долар се намира в долната граница на канала, 20 дневната средна се намира над конкретното движение на валутната двойка. При силен натиск е възможен пробив на формиралата се подкрепа и канал. Индикаторът Стохастик подсказва за възможен тест на формираната подкрепа.

Platinum

Дневната графика на платината показва възходящо движение на метала. Като 50 дневната средна е застанала плътно на тренд линията. Може да се очаква тест на подкрепата, но предвид нейната сила и близост до психологическите $900, по-вероятно е да издържи и възходящото движение да продължи.

Honk Kong 50

Азиатският индекс се намира в стабилен възходящ тренд като тенденцията е да се запази канала на движение. Цената е тествала неуспешно ниво 27000 след, което е направила корекция. Сто дневната средна се движи плътно по тренд канала като цената получава силна подкрепа и индикира поскъпване при потенциален пробив на заформилата се съпротива на 25538.

Подкрепи Economic.bg