Русия и Сирия спират бомбардировките по Алепо

Цивилните и ранените ще могат да се евакуират по 6 маршрута

Русия и Сирия спират бомбардировките по Алепо

Русия и Сирия прекратяват въздушните удари по сирийския град Алепо, считано от 10 часа местно време, съобщи руският военен министър Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС.

Спирането на бомбардировките е необходимо, за да се въведе „хуманитарна пауза“ от 20 октомври.

Този ход ще осигури безопасното напускане на града от цивилното население по 6 коридора и подготовката и евакуацията на болни и ранени от източен Алепо, подчерта министърът.

„В началото на „хуманитарната пауза” сирийските войски ще се оттеглят на разстояние, което ще позволи на бунтовниците да напуснат безпрепятствено източната част на града с оръжието си по 2 коридора – по пътя Кастело и в района на Сук ел Хай”, уточни руският военен министър.

Близо 300 хил. души остават в северния сирийски град, който е подложен на жестоки ежедневни бомбардировки. Държавният секретар на САЩ Джон Кери нарече положението в Алепо "най-голямата хуманитарна катастрофа от времето на Втората световна война". По думите му престъпленията срещу човечеството са ежедневие в Сирия.

Непосредствено преди обявяването на временното примирие руски бойни самолети бомбардираха контролирани от бунтовниците райони в града.

„Руски самолети нанесоха интензивни въздушни удари след полунощ, насочени срещу много райони в източен Алепо”, съобщи базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права. Според техните данни жертвите са повече от 430.

Бомбардировките бяха предшествани от руско съобщение, че ще прекрати ударите от въздуха от 5 до 13 часа по Гринуич в четвъртък в интерес на хуманитарни доставки за близо 250 хил. цивилни, останали в контролираните от бунтовниците квартали.

Коментари: 0