Русия напомни, че България трябва да си плати дори невзетия газ

„Булгаргаз“ ще трябва да плати за около 800 милиона кубически метра невзет газ, чиято цена е около 100 млн. долара

Русия напомни, че България трябва да си плати дори невзетия газ
2507 ~ 2 мин. четене
Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева

България може да намали наполовина покупките на руски газ, но има задължения по договор с „Газпром“ и ще трябва да плати невзетия газ. Това каза пред руската информационна агенция EADaily зам.-директорът на Националния фонд за енергийна сигурност (NESF) Алексей Гривач. Информацията идва няколко дни, след като енергийният ни министър посети САЩ, където обеща 50% диверсификация на доставките на газ за България още тази година, които в момента са на 99% от Русия.

„Ако не изпълнят условието „вземи или плати“ по договора, ще получат глоба“, каза той, обяснявайки, че тя ще бъде за количествата невзет газ.

Изданието припомня, че през 2012 г. „Газпром експорт“ и „Булгаргаз“ подписаха 10-годишен договор за доставка на до 2.9 млрд. кубически метра газ годишно, който изтича в края 2022 г. А задължителното изкупуване се простира до приблизително 80% от резервираните обеми – 2.3 млрд. кубически метра. Така, ако България не изпълни договора, тогава „Булгаргаз“ ще трябва да плати за около 800 млн. куб. м невзет газ, чиято цена в европейските хъбове, според изчисленията на Гривач, вече е около 100 млн. долара.

Ако се стигне до тази ситуация, то това няма да е през тази година. Южният газопровод от Азербайджан до Европа ще бъде пуснат едва през втората половина на 2020 г. и ще достигне проектния си капацитет за няколко години. По него „Булгаргаз“ договори доставки на 1 млрд. куб. м годишно. Освен това, в България стартира регионалната газова борса за хъб „Балкан“, за да продава газ и на съседни страни. 

В съобщенията на „Булгартрансгаз“ се казваше, че през 2020 г. най-малко 200 млн. куб. м ще бъдат пуснати за продажба през хъба, а през 2024 г. - поне 1 млрд. куб. м. Това може да бъде както руски, така и азербайджански газ и втечнен природен газ (LNG).

Разнообразяването на доставките с 50% може да се случи само, след като е готова газовата връзка с Гърция, която по план трябва да влезе в експлоатация до края на тази година. По нея в страната ни ще влизат американски и азербайджански газ.

Диверсификацията означава, че страната ни ще намали потреблението на руски газ с 50% още тази година, въпреки че договорът ни с "Газпром експорт" приключва през 2022 г. За да изпълни обещанието си, страната ни ще трябва да внася 1.5 млрд. куб. м различен от руския газ, но да продължи да плаща за него. Съгласно договора с руснаците по условието "take or pay" компанията е длъжна да заплаща поръчани, но невзети количества газ.

Коментари: 0