ДКХ в крайна сметка е ощетила държавата с над 500 млн. лв.

Ако не бе започнала „война“ в хазартния сектор, все още никой нямаше да започне проверки на тези злоупотреби

ДКХ в крайна сметка е ощетила държавата с над 500 млн. лв.

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

4973 ~ 3 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е приключила доклада си за работата на Комисията по хазарта и е установила още по-големи нарушения, съобщи на брифинг днес директорът на АДФИ Георги Начев. Преди седмица, при представянето на предварителните данни, държавната финансова инспекция обяви, че лотариите на Васил Божков са платили 210 млн. лв. по-малко такси, тъй като Комисията по хазарта (ДКХ) е приела да прилага грешно закона. Сега, след като е готов пълният анализ, се оказва че Комисията по хазарта е ощетила бюджета с над 500 млн. лв.

Начев направи уговорка, че новото число е на база документите, които ДКХ им е предала. „Вероятно при последващите действия на прокуратурата и на другите органи сумата може да се промени нагоре“, каза Начев. Той прави това предположение на база очакването, че ръководителите в Комисията по хазарта са укрили документи.

Проверката е показала, че регулаторът е позволил на лотариите на Васил Божков да плащат занижени такси – вместо 15% върху всички постъпления, те са плащали 20% върху разликата между постъпленията и изплатените печалби.

Говорителят на главната прокуратура Сийка Митева, която също участва в брифинга, заяви, че засега разследването на злоупотребите в хазарта стигат само до ръководителя на Комисията по хазарта и няма основания да се смята, че финансовият министър Владислав Горанов, който е неин принципал, носи някаква вина за действия или бездействия там.

„До момента няма данни за проблеми нагоре във властта. Към настоящия момент има информация за вина само за сегашния председател на Комисията по хазарта. Но имаме доказателства и може да има обвинения и на други длъжностни лица“, каза говорителят на прокуратурата Сийка Милева. Тя отказа да каже конкретно дали ще има повдигнати обвинения и на другите директори на Комисията, които са я ръководили в този 5-годишен период с открити нарушения. „Можете да направите анализ за периода на нарушенията и сами да си направите извода кои ще се разследват“, каза тя на журналистите.

Припомняме, че сегашният директор на Комисията по хазарта Александър Георгиев беше назначен от финансовия министър Владислав Горанов през април 2019 г. Преди това, от началото на 2018 до април 2019 г., Горанов беше поставил на директорския пост 33-годишната Мария Филипова. Тя в момента е зам.-председател в Комисията по финансов надзор. От 2013 до началото на 2018 г. директор беше Огнемир Митев.

Неизменно през целия този период, въпреки смените на директори, като главен секретар на ДХК остава Мариян Попов. Той дори беше изпълняващ длъжността председател за няколко седмици преди назначението на Александър Георгиев. По необявени причини обаче Горанов отказа да остави Попов на поста за постоянно. Финансовият министър обаче предпочете да го остави на поста главен секретар. 

По-рано днес зам.-председателят на парламента Валери Симеонов поиска Антикорупционната комисия да извърши проверка на имуществото и на приходите на съставите и ръководствата на Държавната комисия по хазарта за последните 5 години. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов още миналата седмица отправи обвинения за корупция и подкупност в Комисията по хазарта. Според него това е един „пробит“ орган.

Георги Начев заяви, че за петте години, за които са установени злоупотребите, Комисията по хазарта не е направила нито една проверка на дейността на фирмите, собственост на Васил Божков. Той обаче не може да отговори на журналистическите въпроси защо АДФИ не е правила проверки на Комисията и дали и до ден днешен ситуацията нямаше да си е по същия начин – бюджетът да бъде нагло ощетяван от Комисията, ако не се беше случила „войната“ в хазартния бранш през декември.

Коментари: 0