Британските лихви остават без промяна

Паундът пое нагоре след новината

Британските лихви остават без промяна

Снимка: Wikipedia

552 ~ 2 мин. четене
Банката на Англия запази лихвения си процент на 0.75%. На последното заседание на Марк Карни като управител Комитетът на Банката за парична политика гласува със 7 на 2 гласа да запази ставките непроменени, предаде Би Би Си.

Веднага след обявяването на решението паундът се повиши с 0.35% спрямо долара до 1.3067 долара. Той се повиши и спрямо еврото, с 0.21%, до 1.1849 евро за паунд.

Членовете на комитета очакват подобряване на глобалния фон и намаляване на несигурността след победата на изборите на премиера Борис Джонсън.

Въпреки това Комитетът заяви, че е готов да намали лихвените проценти, ако след изборите скок на икономиката не се осъществи.

Банката също така предупреди, че постоянната несигурност около Brexit е навредила на дългосрочните перспективи за растеж на Великобритания.

Готови за намаление

Деветимата членове на Комитета са разделени в мненията си за лихвите от ноември.

По-ниските лихви са добра новина за кредитополучателите и лоша новина за спестителите, тъй като банките използват базовия лихвен процент на Bank of England като ориентир за много ипотечни и спестовни сметки.

Във внимателно премислено решение експертите заявиха, че ще следят дали скорошното подобрение на бизнес настроенията ще доведе до по-силен икономически растеж.

От Комитета заявиха, че са готови да намалят процентите, ако има признаци, че растежът ще остане слаб.

Двама членове, Джонатан Хаскел и Майкъл Сондърс, твърдят, че досегашните бизнес проучвания на икономическия растеж не са били надеждни.

Те продължиха да призовават за незабавно намаляване на лихвата до 0,5%.

Слаб растеж

Последните икономически прогнози на Банката твърдят, че икономиката изобщо не нараства през последните три месеца на миналата година.

По-слабият растеж в края на годината също се очаква да намали общия икономически растеж до едва 0,75% през 2020 г. Това е спад спрямо прогноза от 1,25% през ноември.

Очаква се икономиката на Обединеното кралство да нарасне с 0,2% през първите три месеца на тази година.

Банката заяви, че търговска сделка между САЩ и Китай, която понижава някои мита, ще даде тласък на световната икономика.

Очаквано увеличение на разходите на правителството в бюджета за март може да даде допълнителен тласък на растежа, заявиха от Комитета.

Тежестта на Brexit

Банката заяви, че несигурността, свързана с Brexit, е „тежала върху инвестициите“ през последните няколко години.

От Комитета заявиха, че плановете на фирмите за Brexit са отклонили пари за подготовка за излизането на Обединеното кралство от ЕС, които в противен случай е щяло да бъдат инвестирани на друго място.

Това намали перспективите за дългосрочен растеж на Обединеното кралство, като ограничи пространството, в което икономиката може да расте без риск от прегряване.

Това ще принуди Банката да повиши лихвите, което от своя страна ще забави икономиката на Обединеното кралство.

Сега политиците смятат, че потенциалният растеж на Обединеното кралство е намален до 1,1%. Това е спад спрямо 2,9% преди финансовата криза и 1,6% през по-голямата част от последното десетилетие.
Коментари: 0