За британците Brexit със сигурност ще е „твърд“

Правителството в Лондон публикува съветник, с който подготвя гражданите си за трудности след 2020 г.

За британците Brexit със сигурност ще е „твърд“

Снимка: Pixabay

7718 ~ 3 мин. четене
Автор: Цветан Петров
Ден преди излизането на Великобритания от ЕС планове на британското правителство показват, че за британците Brexit със сигурност ще е „твърд“. Управляващите в Лондон разкриха, че пътуващите към други страни членки на ЕС ще се сблъскат с огромни промени след края на преходния период, който изтича на 31 декември 2020 г.

Досега много от подробностите около придвижването на британците в ЕС след тази дата са неясни, но изглежда, че правителството на Борис Джонсън вече е решило, че за желаещите да посетят някоя от оставащите 27 страни членки на Блока ще бъдат въведени ограничения като при „твърд Brexit“.

До края на тази година правилата за пътуване от и към Великобритания няма да се променят, но щом на 31 декември преходният период изтече, британците, искащи да пътуват към страна членка на ЕС, ще се сблъскат с много по-големи ограничения и разходи, отколкото очакваха представителите на туристическия сектор на Острова.

Нов онлайн съветник, публикуван на сайта на британското правителство, гласи, че 1 януари 2021 г. ще сложи край на гарантирания безплатен роуминг на цялата територия на ЕС. Шофьорите пък ще трябва да си извадят нови специални „зелени карти“ – сертификати, които ще разширяват обхвата на техните пътни застраховки за всички страни в Европа.

„Отделете си един месец, за да получите такава карта от вашата застрахователна компания“, гласи един от съветите на британското правителство към гражданите в страната.

Вече се знае, че британските паспорти ще се подчиняват на нови правила за валидност, което означава, че на някои граждани, чиито британски паспорти изтичат скоро и които не успеят да ги подновят навреме, може да им бъде отказано качване на полет към Европа. Сега британското правителство също така добавя, че на летищата пътниците от Великобритания вече няма да могат да се редят на опашките за граждани от ЕС, Европейската икономическа зона и Швейцария.

Споразуменията между Лондон и Брюксел за валидността на паспортите на домашните любимци също ще отпаднат. Британците, които искат да пътуват със своето куче, котка или др. домашен любимец, получават следния съвет от правителството: „Свържете се със своя ветеринарен лекар минимум четири месеца преди отпътуването ви“.

Администрацията на Борис Джонсън също така потвърждава, че Северна Ирландия ще бъде третирана по различен начин, отколкото останалите съставни части на Обединеното кралство, по отношение на безмитните покупки от Република Ирландия – независимата държава, която има сухопътна граница със Северна Ирландия.

Докато посетителите на Република Ирландия от Англия, Шотландия и Уелс ще могат да си купуват и пренасят със себе си безмитен алкохол и тютюневи изделия например, то посетителите, които след това се прибират в Северна Ирландия, няма да могат.

Други аспекти от пътуването след преходния период остават неясни, включително дали Обединеното кралство ще остане участник по схемата за Европейска здравноосигурителна карта, както и дали британските шофьори наистина ще се нуждаят от Международни разрешителни за преминаване.

Британците, пътуващи по бизнес, са предупреди, че от 2021 г. няма да може да се ползват с какъвто и да е специален статут, което означава, че бюрокрацията и разходите за тях ще се увеличат.

„Ще трябва да следвате същите правила, както и гражданите от другите части на света, когато пренасяте стоки към страни членки на ЕС“, предупреждава ги британското правителство.

В момента компаниите могат да пренасят оборудване и проби из ЕС свободно, но от 2021 г. те ще трябва да плащат по 236 паунда за сертификат за временно допускане.
Коментари: 0