Русия подписа указ за санкции срещу Турция

С наложените ограничения, проблемът между Русия на Турция все повече се задълбочава

Русия подписа указ за санкции срещу Турция

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за предприемане на специални икономически мерки срещу Турция.  
 
Москва въвежда временно забрана за внос на отделни стоки от Турция. Контролът върху вноса на хранителни продукти от Турция ще включва засилени проверки. Действието на безвизовия режим между Русия и Турция ще влезе в сила от 1 януари. 
 
Също така, от първи януари се забранява наемането на турски работници от руски работодатели. Руските туроператори ще трябва да се въздържат да предлагат екскурзии и ваканции на турска територия.  
 
Чартърните полети между двете държави ще бъдат забранени. Контролът върху дейността на турските автомобилни превозвачи на руска територия ще бъде засилен с цел гарантиране на сигурността.  
 
Руският президент нареди и да бъде обезпечена сигурността на морските пристанища в Азовско-Черноморския басейн.  

С наложените санкции, проблемът между Русия на Турция  все повече се задълбочава, предупреди високопоставен представител на турските власти.  
 
Преди няколко дни, руското правителство започна подготовката на икономически мерки срещу Турция, които могат да доведат до спирането на големи съвместни проекти като "Турски поток" и първата турска АЕЦ, както и ограничаването на търговските връзки.  
 
В края на миналата седмица, руският външен министър Сергей Лавров обяви, че властите са взели решение да прекратят безвизовия режим за турски граждани от 1 януари 2016 г. Властите призоваха руснаците да не пътуват в Турция. 
 
В рамките на разразилата се размяна на реплики от вторник насам Лавров и президентът Путин неколкократно определиха свалянето на руския самолет като целенасочена провокация. Отправено бе и обвинение за потенциална връзка на Турция с терористичната групировка „Ислямска държава”.  
 
Премиерът Ахмет Давутоглу се опита да тушира част от напрежението, след като с авторска статия в лондонския вестник „Таймс” призова за единство между двете страни в борбата с „Ислямска държава”.

Коментари: 0